Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckligt slut efter säsong av ångest, tårar och missar

Det är i superettan det händer.
När allsvenskan i eftermiddag spelar en i alla avseenden ljummen och snudd på helt betydelselös sista omgång har pulsen knappt hunnit gå ned efter tidernas serieavslutning i serien under.

Annons

Det levde i toppen, i botten och mitt emellan ända tills Sebastian Bojassén i femte stopptidsminuten av 30:e omgången – med 15 flämtande sekunder kvar av säsongen – frälste hela Söder. Och hela Sundsvall.

Med målet skickade han Giffarna till allsvenskan (även om de gått upp även vid oavgjort resultat), Ängelholm och Värnamo till kval åt varsitt håll och sitt eget Hammarby till ett nytt superettankontrakt. Som Aftonbladet skrev i sin liverapport från dramat: ”Sannolikt har supportrar aldrig tidigare stormat en plan för att fira ett nytt kontrakt i den svenska andradivisionen.” Och vackrare scener har nog aldrig utspelats på Ängelholms IP.

Men superettansäsongen har handlat om så mycket mer än slutomgången. Nämligen om:

Tårar: Degerfors IF-mittfältaren Christophe Lallet grät som ett barn när han mötte pressen efter 1–3-förlusten mot Falkenberg i näst sista omgången. Ett resultat som innebar att Dif var borta från den allsvenska striden.

Ångest: Det är sällan lätt att vara Hammarbysupporter. I år kan vi inte ens tala om att de slitits mellan hopp och förtvivlan – i stället var det 30 omgångar förtvivlan. Ja, ända tills de där sista 15 sekunderna då, när allt förlöstes av Bojassén. Nu förväntar vi oss en vinter där Bajen på nytt byggs upp till hyperfavoriter. Och en ny säsong av krossade drömmar.

Skyttekungen som levererar: Degerfors Peter Samuelsson har gjort osannolika 96 mål på de fem senaste säsongerna i de svenska och norska andra- och tredjeligorna varav 32 på två superettansäsonger. Samtidigt har han hela tiden utvecklat sitt spel. Från att ha varit en nickmaskin till att göra mål med fötterna till att bli delaktig i spelet även utanför straffområdet. Blev tvåa i skytteligan i år.

Talangen som blev kvar: 19 år, 29 superettanmatcher, 13 mål. Viktor Claesson är Sveriges kanske hetaste unga mittfältare, och under våren ryktades i princip samtliga 16 allsvenska lag (plus en del utländska) vara intresserade av Värnamos stjärnskott. Till slut landade Elfsborg värvningen – men lät Claesson spela kvar i moderklubben säsongen ut.

Jojolag: Sundsvall kliver upp igen och Åtvidaberg gör ett nytt försök i högsta serien. Känns inte som att något av lagen kommer bli kvar alltför länge, va?

Ett felaktigt (eller helt rätt?) beslut: När Örgryte gick i konkurs ville laget gå samman med Qviding för att säkra en superettanplats. Men Qviding nekade, tog platsen – och blev supersist. Till sist blev det bara elva poäng, 17 mål och en solklar sistaplats. Å andra sidan lyckades ju Örgryte inte ens knipa en kvalplats i söderettan.

Löpsedelschock: Sundsvalls Tidning tryckte upp ”Grattis Giffarna”-löpsedlar som läckte ut redan inför näst sista omgången. Motståndarna använde dem som tändvätska och Sundsvall förlorade båda de avslutande matcherna – men gick upp ändå eftersom Ängelholm bara lyckades ta en poäng på sina två sista.

Talangblomning: Claesson, förstås. Branimir Hrgota, 18, vann skytteligan på just 18 mål. Magnus Eriksson, 20, var trea i samma liga. Och så Sebastian Andersson, Emil Forsberg, Emil Kraft...

Oälskat mot allsvenskan: Charmiga Ängelholm är laget ingen bryr sig om. I stan vid Skälderviken är det Rögle och Helsingborg som gäller. Varken mer eller mindre. Trots det, och trots att kommunen så sent som i september fick rädda föreningen från konkurs, är lilla Ängelholms FF i allsvenskt kval. Med pinsamma 1 263 i hemmasnitt i år.

Bänknötare: Rami Shaaban fortsätter att lyfta allsvensk lön i Hammarby – trots att han som bäst sitter på bänken och ibland inte ens tar plats i truppen. När han kom till klubben 2008 var han landslagsmålvakt, Nu är han tredjekeeper i ett bottenlag i den svenska andradivisionen. Totalt har han spelat 26 matcher på fyra säsonger. I år? Bara ett enda inhopp.

Miss: Med facit i hand hade segrar i de två slutomgångarna räckt för att Degerfors IF skulle få kvala till allsvenskan. I stället tog laget bara en poäng. En sådan chans kanske klubben aldrig får igen.

Mer läsning

Annons