Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magisk premiärseger som lovar mer

Kanske ska man inte dra för stora växlar av en match. Det struntar jag i. I stället säger jag så här: Eco Örebro kommer att hävda sig väl i Basketligan. Åtminstone på hemmaplan.
Gårdagens premiärseger mot 08 Stockholm var snudd på magisk.

Annons

Att nykomlingen skulle kunna sprattla emot i början av matchen var inte speciellt överraskande.

Men att Eco Örebro skulle klara av att resa sig från ett stort underläge i tredje perioden hade jag inte kunnat drömma om.

Coachen Ivan Stanisak tog timeout, beordrade zonförsvar och vände matchen.

Allt detta mot ett tippat topplag.

Stort – så stort.

Startuppställningen med Drazen Klaric, Andrew Pleik, Stefan Licartovsky, Odin Lindell och Pierre Hampton håller hög klass. Bakom den kvintetten är det tunnare, men klarar sig Stanisaks gäng utan för många skador kommer fler lag än 08 Stockholm att få problem.

Bland alla stora segrare i går var ändå ordföranden Stefan Johansson den största.

Att Eco Örebro nu får frottera sig med den svenska basketsocieteten är i princip enbart Johanssons förtjänst. När andra har skakat på huvudet åt hans jobb med att få Liganämnden att godkänna Örebros ansökan har Johansson oförtrutet slitit vidare.

Och det idoga arbetet gav till slut resultat.

När Stefan nästan var på väg att ge upp fick äntligen Örebro nådiga nicken och ett välkomstbrev till Basketligan. Dessutom en dispens om att laget inte behöver spela på trägolv förrän tidigast 2012.

Nu får föreningen gott om tid på sig att bygga upp en organisation som håller på högsta nivå.

Personligen är jag inte helt attraherad av stängda serier. Tycker att det tillhör idrottens grund att vinnaren i en serie får ta klivet upp och det sämsta laget degraderas.

Samtidigt är jag inte dummare än att jag förstår fördelarna med systemet. För Eco Örebro, och andra nykomlingar, skapar vetskapen om att inget lag riskerar att ramla ur på sportslig grund en skön arbetsro.

Nu gäller det ”bara” att ta tillvara på den på bästa tänkbara sätt.

Basketens inträde på elitscenen förstärker Örebros status som något av lagidrotternas Mecka. Få städer, om ens någon, i liknande storlek kan visa upp ett liknande utbud.

Frågan är om det är av godo eller ondo för Eco Örebro.

Har ÖSK, Örebro Hockey och Lif Lindesberg redan dammsugit området på potentiella sponsorer och norpat all publik? Eller kan det tvärtom vara så att många elitlag i ett område skapar synergieffekter?

Det lär framtiden få utvisa.

Ett område där det utan tvekan borde gå att skapa ett samarbete där summan blir större än de enskilda delarna är det sportsliga. Tänk vilken enorm kompetens som finns samlad i våra olika elitlag.

Bandyn har Stefan ”Lillis” Jonsson, hockeyn Peter Andersson, handbollen Ilija Puljevic, basketen Ivan Stanisak, volleybollen Jonas Håård och Barbara Lovas. Lägg därtill erkänt duktiga fystränare som Micael Nelson och Nils Holmdahl så förstår ni att det finns ett gigantiskt kunskapsberg att gräva i.

Det bästa vore förstås om föreningarna kunde dela med sig av sina olika specialkompetenser till varandra. Jag förstår att tiden kanske inte räcker till, men visst vore det häftigt om sporten kunde ha en egen ”promotionbåt”. Låta de olika tränarna dela erfarenheter med varandra och på det sättet ytterligare stärka länets plats i idrottskartan.

Till sist: 862 åskådare i Idrottshuset i går. Det måste bli det dubbla till nästa match. Bara att få se coachen Ivan Stanisaks uppvisning vid sidlinjen är värt hela entrépengen.

Mer läsning

Annons