Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målkameror hyllas - även av förlorare

Det var en allhelgonahelg full av kalla kårar. Hjärtat satt i halsgropen och det gick rysningar utmed ryggraden hos publiken i FM Mattsson arena i slutet av det allsvenska mötet mellan Mora och Örebro när domaren Mikael Andersson satte på videon.

Annons

Men det var inga skräckrullar som rättskiparen från Åkers Styckebruk spanade in. Istället diskuterade han både Örebros 2–2-kvittering och Mora segermål i förlängningen med en måldomare placerad på läktaren.

Båda gångerna med samma resultat: Mål.

Man kan tycka vad man vill om att tekniken tar större och större plats i elitidrotten.

Det finns säkert dom som anser att charmen försvinner när avgörande beslut tas framför en monitor samtidigt som spelare och publik tvingas vänta i flera minuter för att få veta om det var mål eller inte.

Själv tycker jag inte att det är en dag för tidigt att målkameror införs, och jag håller med Örebro-tränaren Peter Andersson när han säger att det här borde ha skett för flera år sedan.

Ingen har väl glömt när Frank Lampard blev berövad ett regelrätt mål mot Tyskland i fotbolls-VM i somras?

En boll som var flera decimeter över mållinjen. Hoppas vi aldrig behöver få uppleva något liknande igen.

Det var i början av september som Hockeyallsvenskan AB beslutade att införa målkameror på allsvenskans samtliga 14 arenor.

Kostnaden för kameror, tillhörande datorer, annan utrustning och installation kostar drygt två miljoner kronor.

Det bekostas av av Hockeyallsvenskan AB:s centrala tv- och sponsorintäkter. Systemet består av fyra kameror: två är fast monterade i taket ovanför respektive målbur, en kamera visar matchklockan och en kamera tar en översiktsbild av matchen.

Klubbarna har fram till nyår på sig att få kamerorna på plats, och i går var det premiär för både Mora och Örebro.

Ett bra och riktig beslut tycker inte bara jag utan även alla spelare och ledare jag pratade med efter matchen. Aldrig har alla varit så överens.

Trots den snöpliga torsken i förlängningen så svarade Örebro för en ny stark insats på bortplan.

Fortfarande är närkingarna obesegrat på bortaplan under ordinarie matchtid. Bara Leksand och

Mora har lyckats besegra örebroarna på övertid. Vem kunde tro det 16 matcher in i allsvenskan? Örebro nämns numera med respekt även av tungviktarna i svensk ishockey. Mora-tränaren Harald Lückner är senaste namnet i hyllningskören.

Tänk att Mora

så sent som 2007 spelade SM-kvartsfinal mot Färjestad (utslaget med 4-0 i matcher). Det var ungefär i samma veva som Örebro mötte Munkfors inför hundratalet åskådare i division 1.

Mycket har hänt på kort tid.

Mer läsning

Annons