Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målvakternas missar blir otäckt avgörande

Små enkla misstag som i det stora hela kostar allt. Det är den hårda läxa Örebro Hockey har att dra av erfarenheterna från kvalserien så här långt.

Annons

Kort uttryckt så har Örebro inte haft ett målvaktsspel som räckt till mer än två poäng på fyra matcher.

Varken Michal Zajkowski eller Ola Nilsson har hållit måttet när det gällt som mest.

”Zacke”, som var alldeles strålande i inledningen av allsvenskan i höstas, fick förtroendet mot Rögle. Släppte fem mål på de elva första skotten, men fick stå kvar. Mot Modo var han mycket bra, fram till den straff som gav elitserielaget 3–1. Zajkowski släppte sedan två enkla och byttes ut mot Ola Nilsson.

Nilsson svarade för en tavla som gav Växjö det viktiga 3–2-målet i lördags, en puck från ena hörnet som letade sig in.

I går släppte Ola ett skott, som egentligen mer var en dumpning, och gav Södertälje en reducering till 2–1 43 sekunder in i andra perioden. Såna mål suger energi ur laget, på samma vis som en riktigt fläskig räddning lyfter det.

Nilsson styrde sedan själv in Mattias Carlssons inspel från bakom buren i förlängningen. Ingen kul kväll för skåningen.

Misstag gör alla, större eller mindre, men att vara hockeymålvakt och göra dem i täta, jämna matcher blir otäckt avgörande.

Målvakter kan bära hockeylag, se AIK:s Viktor Fasth som tagit ett mediokert elitserielag till SM-semifinal.

I motsvarande grad har Örebro Hockey inte haft målvaktsspelet med sig i kvalserien.

Med ”Zacke” eller Nilsson i toppslag hade Örebro haft betydligt fler poäng än de två som nu är facit.

Det är den inte alls roliga men enkla sanningen.

Måste säga att jag tyckte synd om Örebro Hockey i går. Laget gjorde en enorm match mot ett lag som tog 71 poäng i elitserien. Första perioden var sannolikt det bästa laget presterat, om man betänker kvaliteten på motstånd.

2–0 efter den var närmast i underkant.

När Markus Seikola överraskad fick se sin dumpning glida in under Ola Nilsson tidigt i andra kändes risken för SSK-anstormning överhängande. Den kom inte. Hemmalaget fortsatte med friskt mod att skapa chanser, att checka högt och ge gästerna problem.

Peter Larsson, en av tre tränare i SSK, var efteråt mycket nöjd med två stulna poäng. Kollegan i Örebro, Peter Andersson, höll med om att det var en stöld.

Själv är jag av uppfattningen att man inte stjäl något man bjuds på. Men det kändes inte rättvist.

Backen Alexander Deilert får ta på sig 2–2-målet. En indianare, ett försök att slå pucken ur egen zon mitt i banan, hamnade hos Fredric Andersson som tackade för passningen och tryckte in pucken via ribban.

Om Örebro Hockey vinner resten når laget 20 poäng. Det kan räcka till elitseriespel nästa säsong. Det kommer inte att hända.

Det betyder inte att fortsättningen är oviktig. Laget, klubben, alla inblandade lär sig massor av varje match, och får något att bygga vidare nästa säsong på.

Se på Växjö, som nu är i kvalserien för tredje året i rad, och ger Modo och Södertälje en rejäl match om de två platserna. Modo kom undan med segern i Fjällräven center i går, men först efter förlängning. Jag blir inte förvånad om Växjö går upp.

Mer läsning

Annons