Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människan Conny större än hockeyspelaren

Hockeygeniet Conny Strömberg har gått upp i rök.
Är avstängd och bortglömd när lagkompisarna spelar.
Som en bortriven sida ur en historiebok.

Annons

Ingen klubb vill värva en spelare som försvinner. Syns han inte finns han inte. Varken i elitserien eller i marockanska division 7.

Men många skulle säkert vilja ha en av idrotts-Sveriges modigaste människor. En vardagshjälte som står när andra faller, utan att kanske ens inse det själv.

Det var inte länge sedan som Conny Strömberg var det.

Så mycket mer människa än vad många av oss andra någonsin kommer att bli.

Kontraktet med Örebro Hockey gick formellt ut den sista mars. Timglaset är vänt och sanden är på botten. Conny Strömberg också.

Allt har skitit sig igen.

Ni vet hur det brukar vara med genier och snedsteg.

Ett gammalt engelskt ordspråk lyder: ”Every man of genius sees the world at a different angle from his fellows, and there is his tragedy”.

Ungefär som: ”Varje genialisk människa ser världen från en annan vinkel än sina medmänniskor, och däri ligger hans tragedi”.

Minns att Aftonbladets Lasse Anrell förra året undrade hur det gick till när en 35-åring i allsvenskan plötsligt var Sveriges mest omskrivna hockeyspelare. Peter Forsbergs fot var till och med mindre svullen än rubrikerna om Conny Strömberg. Då handlade texterna i flera veckors tid om fyllecell på julafton, bestraffad igen med avstängning och satt på antabusbehandling för förnyat förtroende.

Hockeyspelaren Conny Strömberg kom tillbaka, som Conny alltid gör. Bytte Ge mig en öl-låten i lineupen mot Poisons Look what the cat dragged in. Magiska handleder, telepatiska passningar och en ny vår som poängligavinnare. Publiken fick det man ville. Genialisk underhållning. Jag såg det också, och älskade det lika mycket.

Samtidigt såg jag en människa bakom alla skydd. Där hjälm och axelskydd inte hindrar känslor från att smärta.

Inte för en människa som fick hela sitt privatliv exponerat, eller snarare exploderat, i kvällstidningar och tv. Som tvingades svara på samma ångestfyllda frågor gång på gång, hur lite han än ville. Några öl för mycket kostade mer än en ny avstängning. Conny fick alla Sveriges ögon på sig.

Han blev den i laget som varje dag gick sin svåraste match. En mycket jobbigare än vad kvalserien ens blev för Djurgården.

En match du inte spelar för att det är kul. Bara för att komma tillbaka. Oavsett om du är på isen eller har is i glaset på ett uteställe har alla runt om redan en förbestämd uppfattning. Och stämpeln i handen.

En känslomässig berg- och dalbana.

Förmodligen vidrigt jobbig.

Jag har ingen aning om hur Conny klarat av den matchen, mindre bra kanske eftersom han är avstängd igen.

Men det var inte länge sedan jag såg Conny Strömberg svara på den 128 945:e frågan om de känsliga problemen.

Då såg jag något jag aldrig sett förut.

Jag såg en överjävligt bra hockeyspelare bli besegrad av en ännu bättre människa.

Jag såg människan Conny verbalt tunnla alla de fegisar på läktarna och på isen som tidigare hånat honom för problemen.

Jag både tror och hoppas att den Conny Strömberg kliver fram snart.

Mer läsning

Annons