Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin fixade EM-fest

EM:s sista dag. Då slog Karlskogakillen Martin Ericsson till med medalj.
– Det får bli ett lugnt firande. Vi åker redan klockan sex i morgon, säger han till NA.

Annons
Martin Ericsson.

Skidorienterings-EM i ukrainska Sumy har bjudit på en hel del strul för länsåkarna Martin Ericsson, i ungdoms-EM, och Adam Karlsson, i seniorklassen.

Men under söndagens avslutande långdistans med masstart slog Martin till. 16-åringen från Karlskoga, som tävlar för Öset Skido, knep bronset bakom två ryssar. Det vinnande greppet blev ett skidbyte.

– Jag började rätt så lugnt men ökade hela tiden. Jag låg trea in till varvningen men tappade någon placering när jag valde att byta skidor. Men det tjänade jag ändå på i längden. Snön har varit otroligt tung och smutsig, och i dag både regnade och snöade det. Det gjorde mycket att få fräscha skidor, säger Martin till NA.

– Jag hade som mål med mästerskapet att ta en medalj, så nu får jag vara nöjd. Men annars har det varit mycket strul från arrangörerna. I kväll blir det bankett, men det får bli ett lugnt firande. Vi åker buss till Kiev klockan sex i morgon.

I herrklassen avslutade Garphyttans Adam Karlsson sitt första seniormästerskap med en 32:a-plats, när han gick i mål elva minuter bakom segrande finländaren Staffan Tunis efter 19,40 kilometers åkning.

– Jag låg fyra vid första varvningen men blev sedan helt själv i skogen och fick göra mitt eget lopp. Det blev tufft, säger Adam.

För Adam blev därmed 22:a-platsen i sprinten, blott en dryg minut bakom segrande Tunis, mästerskapets höjdpunkt för Adam.

– Jag hade nog min bästa form veckan före mästerskapet, jag presterade väldigt bra på träningarna då. EM-tävlingarna har gått stabilt, men jag har ändå varit utan det där lilla extra. Som första EM är jag ändå väldigt nöjd med mästerskapet, säger han.

För Ericsson är junior-SM nu säsongens sista höjdpunkt, för Karlsson väntar världscupavslutning i Boden.

I ett längre perspektiv siktar Adam nu mot nästa års superprogram med VM, EM och Ski-o tour inom loppet av ett par månader.

– Jag hoppas att jag får en bra sommarträning den här gången, och att jag kan höja min lägstakapacitet. Då kan det bli riktigt roligt nästa vinter. Men det krävs nog ett par år till av tung träning innan jag är med och fightas om medaljer, många av dem man möter i mästerskapen har varit med i världscupcirkusen i tio år. De har lite mer rutin och träningsbakgrund bakom sig...

Mer läsning

Annons