Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maskinen påverkas inte i längden

Det blev inte riktigt som det var tänkt.
Hockeyfest i Behrn arena, publikrekord på byggarbetsplatsen, men majoriteten fick gå hem besvikna.

Annons

För första gången i år förlorade Örebro ett derby. För första gången förlorade de en match mot något av de andra topplagen. Men det var en hedersam förlust, och sådana kommer under en lång säsong. Örebro skapade flest och bäst chanser och borde ha vunnit den andra perioden med 3-0. Istället slutade den 1-1 efter en felpass av Conny Strömberg.

Örebro, som hade gjort galna 34 mål på de sex senaste matcherna, sköt och sköt och radade upp målchanser, men för en gångs skulle ville puckuslingen inte in.

Istället kunde Viktor Mårtensson utnyttja en puck som blev liggande helt lös framför Nicklas Dahlberg, och som Matt Keith inte hann städa undan, och smälla in segermålet. Ologiskt. Rent av orättvist. Men ingenting som kommer att påverka den stora rödvita maskinen i längden.

För med halva serien spelad går det inte att vara annat än imponerad av Örebros framfart. 21 vinster, 63 poäng och 101 mål på 26 matcher är magiska siffror som beskriver den kanske bästa halvsäsong ett allsvenskt lag någonsin gjort.

Ändå verkar det inte finnas någon mättnadskänsla. Örebrospelarna vet att det inte delas ut några elitseriekontrakt för fina höstsäsonger. Det är nu, under december och januari, som den sista grunden för en lyckad kvalserie ska byggas.

I mars och april ska formtopp, framgång och slutbetyg kvitteras ut. Det gäller att lyfta blicken men förbli ödmjuk, och, som alla hockeytränare alltid poängterar, att ta jobbet varje dag.

Vill man ändå grotta ned sig i säsongsöppningen och förstå exakt hur imponerande Örebros start är, så är det bara att plocka fram matematiken.

Allsvenskans poängrekord genom tiderna är Södertäljes 109 poäng (från tiden med 45 matcher per säsong). Örebro har 63 poäng efter första halvan och avslutar laget på samma sätt kommer de att sluta på 126 poäng.

Samtidigt är Jared Aulin bara en match ifrån att tangera poängsvitsrekordet (hans assist i går betydde poäng för 20:e matchen i rad) och Johan Wiklander ligger bra till för att knäppa allsvenskans målrekord.

Det är tre rekordförsök som visar att det är något speciellt med årets upplaga av Örebro Hockey. Men allt det där vill förstås tränaren Peter Andersson tona ned.

”Varför ska man summera efter halva serien? Det ser jag ingen anledning till. Vi summerar när serien är slut”, sa han efter matchen i går. Och han viftade som vanligt undan allt snack om kvalserien.

Men det är där, i kvalserien, Örebro kommer att hamna. Ett 13-poängsförsprång är omöjligt att tappa för ett så kompetent lag. Väl i kvalserien kan så mycket gå fel. En plötslig formdipp, en självförtroendeknäckande förlust eller ett par skador på fel spelare kan välta allt över ända. Men kunnandet, krigandet, en hypertät målvakt, en superstark defensiv och två fantastiska offensiv kedjor finns där. Örebro kan mycket väl ta klivet upp i elitserien i vår.

I länets västra utpost tog Bofors i går en tung 5-1-skalp mot Södertälje efter mål av bland annat Christian Carlsson (!) och knappade in på Örebros serieledning.

Jag (som tippade Bofors tolva inför säsongen) har hela tiden benhårt hävdat att Karlskogalaget inte kan hålla hela vägen till kvalserien och tror fortfarande att det blir svårt. Men att ha nio poängs marginal ned till kvalseriestrecket i halvtid är ruggigt starkt.

Nu talar allt för att det blir ett nytt seriefinalsderby den 14 december.

Efter gårdagens derbyfest längtar jag redan.

Mer läsning

Annons