Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerligt slut - nu blir det final

Hösten svepte in över Stockholm, det blåste småspik och startgrinden stod som en båge i den kraftiga vinden. Tv-sportens Johan Ejeborg fick sitt paraply knäckt av stormbyarna på den lilla läktaren i depån där vi journalister trängs med förare och annat löst folk.

Annons

Det var i det ögonblicket som Indianerna satte in stöten som fick oss att tappa andan. 5-1, 5-1, 5-1 och 5-1, 20-4 på de fyra sista heaten, var en avslutning som var rent mästerlig.

En avslutning som betyder SM-final, klubbens första någonsin. När Indianerna blev mästare 1990 och 91 fanns inget slutspel. Då kördes en rak serie.

Månen måste trilla ner, eller håret växa ut på Tony Rickardssons skalle, för att Indianerna ska missa det här och det kommer givetvis inte hända. Returen på tisdag blir en ren formalitet.

Jisses vilken folkfest det kommer att bli i finalen. Kan det komma 10 000 till Sannahed, en by med 400 invånare? Det blir spännande att se.

Alla pratar om Indianernas fantastiska jämnhet men jag vill den här gången lyfta fram den ständige talangen Simon Gustafsson som äntligen levererade i en avgörande match. Det är dags för Simon att bli vuxen, att en gång för alla kasta bort oket han bär på sina axlar genom att vara speedwayguden Henkas son. Just nu finns det ingen förare i elitserien som är mer ojämn vilket också statistiken understryker. Nu känns det som om genombrottet kan komma, hoppas det blir så.

Hammarby-förarna såg knäckta ut i depån efteråt. Världsmästaren Tomasz Gollob kollade tv-repriser på en bärbar dator. Gollob har det jobbigt just nu. Mannen med stenansiktet riskerar fem års fängelse för att ha förfalskat signaturer på låneansökningar. Den polske nationalikonen genomlider en extremt smutsig skilsmässa där ex-frun bland annat påstår att Gollob tryckt en pistol mot hennes huvud för att få henne att skriva på låneansökningar till ett sammanlagt värde av fem miljoner kronor. Enligt polska tidningar ska ex-frun i sin tur ha tagit sig in i Gollobs hus och tagit ett samurajsvärd som hon sen använt för att förstöra en Mercedes utanför huset. Men hon missade rejält. Dels var det inte Gollobs hus, dels var det inte hans bil. Gollob har anmält ex-frun för samurajattacken.

Vad som är sanning eller inte avgörs just nu i domstol men man kan ha en viss förståelse för att Gollobs huvud just nu upptas av helt andra tankar än speedway. Det märktes i går, Gollob avslutade tävlingen med två poäng på trea heat. För dåligt med tanke på den ersättning han har.

I nästan alla större arenasporter i Sverige har de mindre klubbarna på landsbygden svårare och svårare att hävda sig mot storstadsklubbarna. Makten och pengarna finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. I speedway är det precis tvärtom, men så är inte heller speedway som andra sporter.

Fram till för bara något år sedan var Hammarby Indianernas farmarklubb. Och tittar man på dagens laguppställningar så har Bajen byggt sitt lag med förare från Indianernas överskottslager. Som Walasek (bäst i går trots en spricka i bröstbenet), "Zorro" Zetterström, Schlein och Gafurov.

Hammarby Speedway har bara tillträde till sin egen arena på tisdagar och får inga träningstider. Division 4-fotboll går före. I speedway pågår det en ständig kamp för att sporten ska överleva i storstäderna. På landsbygden, långt ute i skogarna, har den redan sin givna plats.

Inte minst i Sannahed där man nu dukar för fest.

Mer läsning

Annons