Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med tålamod lockas publiken tillbaka

Vad vill folket ha? Veckans fråga i Örebros idrottsliv. Först lackade Sixten Boström och tyckte att publiken svek ÖSK. Sedan hängde Peter Andersson på och konstaterade att 1 500 inte är ett snitt som duger för att bedriva elithockey.

Annons

Fotbollen först. Vet inte om Sixten var mest förbannad på ”bara” 5 800 i minusgrader en kväll i sena oktober, eller på det faktum att folk visade öppet missnöje med spelet.

Jag har svårt att tycka att det är dåligt när nästan 6 000 trotsar kylan för att se Brommapojkarna, även om ÖSK kunnat säkra tredjeplatsen.

När det nu är så att svensk fotboll tycks ha bestämt sig för att spela även vintertid, så är det hög tid att ta upp frågan om att spela höst-vår – så som övriga Europa. Varför avgöra de hetaste matcherna när snön hänger i luften?

Det vore dessutom en anpassning till de transferförhållanden som gäller i omvärlden.

Att örebroarna i hög grad väljer bort allsvensk topphockey är kanske mer förbryllande. Finns det hockeyintresse i stan? Tränaren Peter Andersson ställde frågan, och fick ett hav av svar på na.se.

Det var fel på allt från temperaturen i hallen till korvköerna, från klubbnamnet till brist på marknadsföring av anonyma spelare.

Nånstans var de många inläggen i debatten ett svar i sig. Det finns ett engagemang.

Och jag köper allt det där, och inget av det. Man kan alltid hitta ursäkter. I grunden står frågan ändå kvar. Är örebroarna intresserade av att se bra hockey?

Det är kallt i hallen, men en ny är på väg. Om spelarna känns anonyma – lär känna dem. Klubben kan, och bör, jobba för att torgföra sig och sin produkt bättre. Men till det är resurserna ännu knappa. Örebro Hockey har inte ÖSK:s organisation. Knappt ens en smula av den.

Laget kan svårligen göra bättre reklam för sig än det hittills gjort. Tabellen ljuger inte. Bara elitserielagen är bättre i Sverige just nu.

Ändå tror jag att klubben måste ha lite tålamod. Mycket rasade när ÖIK gick i konkurs på 1990-talet, efter en utdragen mardröm till kris. Att bygga en ny trofast grundpublik måste få ta lite tid. Efter 15-20 års skrapande på bakgården kan folk ha lite svårt att tro att det verkligen är på riktigt den här gången.

Borås tränare Jens Gustavsson körde stenhårt på presskonferensen efter 7–4 i går. ”Örebro kan bli en överraskning i kvalserien framåt våren, lag som Frölunda och de andra i botten av elitserien får se upp.” Peter Andersson skruvade på sig och levererade en salva om slarv i försvarsjobbet och regler som inte får tummas på.

Inga konstigheter. I Peters värld är det 60 minuters koncentrerat jobb som gäller, det är så man utvecklas som lag, oavsett motstånd. Gustavsson å sin sida ser ett lag som är starkt i alla ändar, och som faktiskt jobbar väldigt hårt i varje moment. Även om det släpptes på en del regler när matchen var avgjord.

Förstakedjan gjorde förvisso fyra mål, men det var tredje och fjärde som drev laget till seger. Trion Enström, Karlsson och Jonasén är trubbel för vem som helst. Adolfsson, Lukac och Palmebjörk inte ett dugg behagligare.

Jag har väntat på att Jon Palmebjörk ska hitta rätt. Det finns massor i den kroppen, i de händerna. Nu gjorde han 1–0 efter några dragningar som fått ”Krobbe” Lundberg att skratta högt.

Örebro leder hockeyallsvenskan med fyra poäng tillgodo på tvåan. Till närmaste lag under kvalseriestrecket skiljer minst sex när 14:e omgången är färdig. Vad säger man?

Mer läsning

Annons