Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer Berger och mindre Rama

Siktet var som bekant högt inställt inför säsongen. Men efter ännu en sur förlust i hemmaborgen landade ÖSK pladask på en tolfte plats. Ett historiskt uselt resultat. Aldrig tidigare har det svartvita laget förlorat så många (16 stycken) matcher som i år.

Annons

Men det fanns ändå en god anledning för Örebroarna att bevittna den allsvenska avslutningsföreställningen.

Efter 16 år i sportklubben tackade mittfältskrigaren Fredrik Nordback för sig. Jag gillar verkligen klubbledningens initiativ inför avspark. Till publikens stående ovationer tackade sportchefen Lennart Sjögren och VD:n Jan Karlsson av lagets evige nummer åtta. Rörande fint och väldigt välförtjänt. Fler personer än 5112 borde ha kommit, för man ska värna om sina hjältar.

Nordback har för länge sedan sett sina glansdagar rent sportsligt och var aldrig någon spektakulär typ. Men som kulturbärare hade han ändå en nyckelroll i klubben. Satte normer och visade vägen genom uppoffrande arbete. Alltid för lagets bästa. Därför tror jag tomrummet Nordback lämnar efter sig blir oroväckande stort.

För det är just Nordbacks underskattade kvaliteter som ÖSK saknat mest i år. Truppen består tveklöst av många individuellt skickliga spelare men bitarna passar inte ihop. Bäst exemplifierat av Valdet Rama. Bäste målskytt i laget med sina åtta fullträffar, de flesta efter fantastisk vackra prestationer. Mot Malmö bjöd han motståndarförsvaret på flera ordentliga åkturer. Inte minst de läckra tunnlarna på Richardinho och Mutavdzic värmde publiken i höstkylan.

Tyvärr är gångerna kosovoalbanen spelat enkelt på ett tillslag lika lätträknade som målen. Det spektakulära alternativet är inte alltid det bästa. Ramas skygglappar var stora som biodukar och nio gånger av tio valde han att gå själv i stället för att spela bollen vidare. De uppgivna gesterna från fria lagkamraterna har vi sett under hela säsongen.

Det är framför allt den värderingsförmågan som gjorde att ÖSK återigen tappade en ledning till förlust. Chansmässigt utklassade ÖSK gästerna och borde naturligtvis fått med sig minst en poäng. Men Rama är inte ensam syndare. Hade Paulinho slagit en enkel sidledspassning till just Rama när de kom två mot en i den 68:e matchminuten hade segern troligtvis säkrats. I stället valde brassen att försöka dribbla av den ensamme backen och det gyllene läget försvann. Liksom ledningen.

Just där i ligger problematiken i årets ÖSK. Truppen är obalanserad och för många spelare fokuserar på sin egen prestation snarare än slutresultatet. Hur vågskålen ska tippas över åt andra hållet lämnar jag till Sixten Boström att lösa. Mitt tips är att plocka in lite mindre Rama och lite mer Berger under kommande värvningsfönster.

Med förlusten kan nu ÖSK äntligen lägga allsvenskan bakom sig. Redan om en vecka får laget chansen att rädda hedern i cupen mot Helsingborg. Vad som talar för ÖSK? Tja, motivationen borde vara större hos de svartvita än hos mästarna. Lyckas bara ÖSK omsätta sina chanser i mål kan man skrälla.

Mer läsning

Annons