Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björks sjätte seger – Göransson aldrig nära

Thed Björk tog säsongens sjätte seger och har i princip avgjort årets STCC. Men missade också chansen att säkra mästerskapet i dag.

Annons
Thed Björk.

Lördagens först race på Gelleråsen blev precis så odramatiskt som alla förväntat sig. Med fyra Volvobilar längst fram var det aldrig någon som försökte utmana mästerskapsledande Thed Björk på hemmabanan.

Björk såg ut att få en halvdålig start från pole position, men teamkompisen Linus Ohlsson valde förstås att inte attackera.

– Mästerskapet är nästan klart, säger Thed, till SVT, och knyter näven efter racet.

Karlskogaföraren, som nu vunnit sex av åtta STCC-race i år, poängterade i intervjun att han kört taktiskt med fokus på att ta bilen i mål, men också att det gällde att inte tänka just så, att trots allt hålla fokuset uppe.

Loppet saknade helt kamp, och på topp åtta innehöll det bara tre omkörningar. Robert Dahlgren tog teamkompisen Linus Ohlsson i första kurvan samtidigt som Citroënföraren Jocke Mangs tappade två placeringar.

Mer action blev det aldrig, förutom allra längst bak där Alx Danielsson helt ohotad körde ut i grusfållan och tvingades bryta, och Alexander Graff som parkerade vid sidan av efter en duell med prins Carl Philip, som blev sist av de tolv förare som tog sig i mål efter att ha snurrat på egen hand.

Mästerskapsledande Richard Göransson startade femma men kunde inte hänga på Volvokaravanen. Tappade tiondel efter tiondel och var till slut nästan åtta sekunder från fyran Fredrik Ekblom i mål, över elva sekunder bakom Björk. Göransson fick titta mer bakåt än framåt.

Ändå lyckades BMW-föraren från Örebro hålla liv i serien, genom att ta de nödvändiga tio poängen som krävs för att mästerskapet ska leva till Tierp. Thed Björk har därmed ingen möjlighet att säkra STCC-titeln i teorin redan i eftermiddag.

Thed toppar nu mästerskapet på 177 poäng, Göransson och Dahlgren delar andraplatsen på 118 poäng.

Andra racet körs 15.25, även då med Björk i första startruta och fyra Volvobilar längst fram.

Mer läsning

Annons