Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först Novemberkåsan – sedan operation

Först ska han försöka bli historisk genom att ta sin sjätte seger i Novemberkåsan. Sedan väntar en knäoperation för Karlskogas Joakim Ljunggren.

Annons
Joakim Ljunggren.

Efter nio VM-medaljer på lika många säsonger har Joakim Ljunggren i år upplevt karriärens tyngsta säsong. Allt på grund av den skada han ådrog sig i VM-premiären i Spanien den 6 april, då han råkade ut för en svår kompression i det vänstra knäet när han satte i foten i marken för att få stöd i en kurva.

Sedan dess har Ljunggren rehabtränat i omgångar, gjort comebacker och kört mer eller mindre framgångsrikt. Men knäet har inte blivit helt bra, och det har heller inte endurokörningen. Därför har Ljunggren i samråd med sina läkare nu beslutat sig för att det blir en operation.

– En bit brosk är borta, och det har inte läkt som läkarna hoppats. Därför kommer de att göra en mikrofraktuering. Det betyder att de borrar en massa småhål i borsket som triggar det att växa till sig. Det gör att jag tvingas till ett nytt uppehåll, men utomhussäsongen är ju ändå över, säger Ljunggren.

Kommer du att hindras av knäskadan i kåsan?

– Nej, det tror jag inte. Jag kan få lite ont emellanåt, men jag biter ihop nu i helgen. Jag har kört många tävlingar sedan skadan, så jag vet att det går att bita ihop och överleva det.

I Novemberkåsan jagar den tidigare vinnaren av NA:s Guldklocka sin sjätte titel. Det skulle göra att han tangerar rekordet för antalet segrar i tävlingen som körts sedan 1915, och han skulle bli den tredje föraren genom alla tider att ta hem två vandringspriser, "kåsor", för alltid.

Han kommer att göra det i sin sista tävling på det nuvarande kontraktet med Husqvarna, stallet han under olika namn kört för i tio år, men på en motorcykel han bara kört i en enda tävling – en Husqvarna 450 fyrtaktare. Dessutom exakt samma hoj som största utmanaren, den franske fantomen och regerande världsmästaren Pierre Alexandre Renet kommer att köra.

– Hojen känns kanon och det känns som att den passar mig riktigt bra. Jag körde sista SM-deltävlingen i Söderhamn på den, och där gick det riktigt bra, säger Ljunggren.

Inför Novemberkåsan har karlskogingen tränat med förre Örebro Hockey-ikonen Emil Kåberg, som gör kåsadebut och siktar på att ta sig runt.

– Han är en kämpe. Han har inte alltid den teknik som man vill ha, men det kompenserar han med styrka och att han är tjurig. Det kommer att bli slitigt och långt för honom, men jag tror att det gynnar honom att vädret och banan inte är så utmanande som de kan vara. Biter han ihop tror jag att han kan klara det, säger Ljunggren.

Läs mycket mer inför Novemberkåsan i lördagens NA, papperstidningen, där Ljunggren bland annat berättar om sin syn på banan och värste konkurrenten Renet, och där Kåberg berättar om sina tankar inför tävlingen. Papperstidningen går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons