Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här storkraschar örebroarna: "Helgen förstörd"

Richard Göransson och Fredrik Ekblom kraschade med varandra i lördagens första STCC-race – och kommer av allt att döma inte till start i det andra. Då sågas Göranssons körning av Volvoledningen.

Annons
Fredrik Ekblom och Richard Göransson går ihop – sekunden senare sitter båda i sandfållan.

Det var på det sjätte varvet av lördagens första STCC-heat som rutinerade Örebroförarna Richard Göransson och Fredrik Ekblom kraschade bort varandra.

Det hela började med att Thed Björk Bang-Melchior passerade Linus Ohlsson i första kurvan på sjätte varvet, och att Göransson då försökte hänga på Björk. Men Ohlsson tryckte ut Göransson på curbsen och Örebroföraren tappade fart, vilket gjorde att Ekblom, placeringen bakom, såg sin chans och attackerade Göransson på insidan av nästa kurva. Sida vid sida över ett krön och ned mot nästa kurva fick Göransson en liten sladd, och tog med sig Ekblom ut i sandfållan och muren.

Båda bilarna såg rejält skrotade ut och Volvo Polestars teamchef Christian Dahl var rejält förbannad på Göransson när han strax efter kraschen uttalade sig i SVT play:

– Jag tycker det är jättetråkigt. Göransson är en jätteduktig chaufför, men han kan inte acceptera att bli omkörd. Fredrik gör inget fel alls. Nu har vi sett repris flera gånger, och Fredrik får inte plats i första högern men lyckas ändå köra om, och då kör Göransson rätt in i honom igen. Det är tråkigt. Göransson förstör hela helgen, säger Dahl till SVT.

– Vi har inte sett bilen än men av det vi hört kommer han inte kunna komma ut till andra racet.

SVT:s expert Jonas Kruse höll med om att Göransson var vållande till incidenten, men menade att sladden kunde bero på ett tekniskt fel.

– Göransson får en liten sladd och går in i Ekbloms bil. Det kan vara ett tekniskt fel på bilen, någonting i framvagnen efter att han kört över de där curbsen i det tidigare omkörningsförsöket, säger Kruse i direktsändningen på SVT play.

– Det var naturligtvis inte meningen att det skulle bli sådär för båda är förlorare på det.

Efter kraschen följde åtta varv bakom säkerhetsbilen innan fältet släpptes iväg igen. Emma Kimiläinen, som blev tia i kvalet och därmed startade i pole position, hade före kraschen skaffat sig en rejäl lucka i täten, men blev när fältet trycktes ihop och sedan släpptes iväg snabbt omkörd av Philip Forsman och fick nöja sig med en andraplats. Forsman tog karriärens första STCC-seger.

Regerande mästaren, Thed Björk Bang-Melchior, blev trea och tillsammans med fyran Fredrik Larsson de stora vinnarna på kraschen sett till mästerskapet.

Larsson behåller totalledningen på 117 poäng och Björk avancerar till andra plats, tio poäng bakom Larsson. Kvalkungen Fredrik Ekblom faller tillbaka till tredje plats i mästerskapet, 17 poäng bakom Larsson, och Göransson ligger kvar på fjärdeplatsen, nu 33 poäng från täten. Men de båda kommer förstås, om de inte kommer till start i lördagens andra race, att tappa ännu mer i mästerskapet.

– Jag tyckte jag gjorde en bra fajt som tog mig upp till andraplatsen. Det har varit väldigt stökigt i förstaracen så jag tycker att jag gjorde det bästa jag kunde. Bilen känns bra, snabb, säger Björk till SVT play.

Andra racet, där Ekblom skulle ha startat i pole position, startar 15.30.

Mer läsning

Annons