Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Känns som min säsong är över”

Vänsterknäet höll inte. Karlskogas endurostjärna Joakim Ljunggren tvingades bryta i Portugal – och nu säger han själv att alla chanser till en bra VM-placering i år är borta.

Annons
Joakim Ljunggren

Det var i Spanien förra söndagen, under säsongens första VM-helg, som Joakim Ljunggren satte ned vänsterbenet i en kurva och fick en kompression i knäet.

Trots det valde han att starta i Portugals VM-deltävling i helgen, men knäet hämmade honom hela vägen. På lördagen blev den niofaldiga VM-medaljören från Karlskoga bara 13:e i sin klass – på söndagen tvingades han bryta efter bara tre sträckor.

– Det känns jäkligt illa, riktigt piss. Jag provade att tejpa knäet ännu mer på söndagen, för lördagen var en riktig katastrof, säger Ljunggren till Tibro MK:s hemsida.

Men det höll alltså ändå inte.

– Knä har blivit lite bättre sedan förra helgen, men det är skillnad på att gå lite lugnt och köra motorcykel på full gas och stoppa ut benet i kurvorna. Just nu vågar jag inte fota i ordentligt, och det gör att jag tvingas köra på en säkerhetsnivå, säger Ljunggren till hemsidan.

– Men första varvet på lördagen gjorde jag två krascher bara för att jag inte tog ut benet som man ska. Efter bara fyra böjar på första extremprovet fick jag ett minikast i en vänsterböj och tog inte emot mig med benet, så då kraschade jag där jag i vanliga fall hade räddat upp det. Sånt sätter sig i huvudet, att jag inte är med och inte skärpt. Det blir en spärr. Sedan drog jag ned på farten för att inte få fler kast. Det känns riktigt kasst.

Ljunggren, som inför säsongen hoppades kunna vara med och fajtas om sitt första senior-VM-guld, är efter fyra av 16 VM-deltävlingar nu hjälplöst efter i sammandraget. Ljunggren ligger på 14:e plats med nio poäng - 48 från pallen och 71 bakom ledande spanjoren Ivan Cervantes som vunnit alla fyra deltävlingarna i den täta klassen.

– Det känns som min säsong är över när det gäller att fajtas om topplaceringar. Jag får inrikta mog på att träna upp knäet och hitta min vanliga fart och sedan komma tillbaka och göra bra resultat, vara på pallen och kanske vinna något race, säger Ljunggren till hemsidan.

Ljunggren är vanligtvis pålitligheten själv, och hade före söndagen inte brutit ett VM-race på åtta säsonger. Förra söndagens tävling besökte han tävlingsläkaren, som även var ortoped, och fick ett nytt utlåtande om knäet som tidigare under veckan undersöktes av en sportläkare i Madrid.

– Tävlingsläkaren kände och tyckte att mitt yttre ledband och knäet var slappt. Han tror inte att det är av, men jag har nog dragit ut det. Och så är det vätska i knäet, det gör ont under och bakom knäet. Han sa att det är vila en till en och en halv vecka som gäller till att börja med, säger Ljunggren som siktar på att vara tillbaka till andra deltävlingen i spanska mästerskapen om två veckor och tredje VM-helgen, i Grekland, om fyra veckor.

Betydligt bättre i Spanien gick det för Ljunggrens klubbkompis, karlskogingen Mikael Persson, 19, som efter en fjärdeplats på lördagen vann söndagens deltävling i ungdomsklassen. Han var strålande glad efteråt.

– Innan Spanien tyckte jag att det flutit på jättebra när vi tränat, då kände jag att jag hade farten. Men när jag blev åtta dag ett i Spanien var det som en chock: ”Vad blir det egentligen?” Sedan har det varit lite deppigt. Man har känt: ”Är det verkligen värt att spendera varenda krona man har och bli åtta?” Men nu känns det jättebra och jag är jäkligt nöjd. Det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse, det är det här man velat sedan man var liten, säger Persson till Tibro MK:s hemsida.

I sammandraget ligger Persson på fjärde plats, tio poäng från pallen. Davide Soreca toppar, men Persson hämtade in åtta poäng på italienaren i helgen.

I juniorklassen blev Askersunds Oliver Nelson 14:e på lördagen och 15:e på söndagen efter att ha blandat bra körning med krascher. I VM-tabellen ligger han på 16:e plats.

– Överlag har det väl gått bra, men några dåliga grejer, säger han till Tibro MK.

Örebroaren Johan Edlund tog karriärens första poäng i senior-VM när han var 14:e på lördagen och tolva på söndagen, och är nu bara tre poäng bakom Ljunggren i sammandraget i E3-klassen.

Nästa VM-deltävling körs i grekiska Kalambaka 10-11 maj.

Mer läsning

Annons