Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljunggren i VM-premiär: "Inte förberedd"

Han har tre VM-medaljer inomhus på fyra säsonger. Men när årets inomhus-VM drar igång i eftermiddag vet inte Joakim Ljunggren vad han ska vänta sig.

Annons

Det är mindre än två veckor sedan Karlskogas världsstjärna Joakim Ljunggren körde sista deltävlingen i spanska mästerskapen i enduro. Vilket också var hans sista tävling efter nio säsonger, som gett nio VM-medaljer, i Husabergstallet.

När Ljunggren i kväll kör in i Echo arena i Liverpool är det på en Husqvarnacykel. Dessutom på en helt annan modell än den han kört de senaste tre åren. Han byter den 300-kubiks tvåtaktsmotorcykel han kört i VM:s E3-klass i tre år till Husqvarnas nya fyrtaktare på 250 kubik, som går in i lättaste VM-klassen, E1, även om alla motorstorlekar samlas i en enda stor och tuff klass inomhus.

– Det känns som jag stressat in i det här och inte riktigt är förberedd. Det är bara sista veckan jag tränat och testat på den nya hojen. Jag har inte hunnit köra in mig helt 100, men jag får chocka lite och bara tokdra på den lilla biken, säger Ljunggren till Tibro MK:s hemsida.

– Det är en cool, smidig och lätt hoj, men egentligen kanske jag är lite för stor och tung för den. Jag ska testa den nu i helgen och i Novemberkåsan nästa helg. Jag får väl gasa lite mer, helt enkelt.

Söndagens deltävling är den första av fem eller sex i en VM-serie som avslutas i franska Tours den 22 februari.

Ljunggren tog ett silver och två brons i inomhus-VM 2010-2012, men misslyckades i våras med att ta fjärde raka medaljen. Blev då sexa.

Polacken Tadeusz "Taddy" Blazusiak har dominerat sporten stort och blivit världsmästare tre år i rad, men väntas i år utmanas tufft av flera amerikanska förare, med Cody Webb i spetsen.

– Han har varit grymt snabb i USA de sista tre racen, har utmanat och till och med slagit "Taddy". Men det är många som är snabba och kan vara med och hugga. Jag vet inte hur snabb jag är, men jag hoppas att jag kan vara bra, säger Ljunggren.

Tävlingen avgörs precis som tidigare säsonger med kvalheat på förmiddagen och tre finalheat på eftermiddagen.

På plats i Liverpool är även Fjugestaföraren Magnus Thor, 20, som förra säsongen blev femma i junior-VM och nu gör en ny attack mot medaljerna.

– Han körde bra förra året, och gör han det bra tror jag att han kan vara topp tre, säger Ljunggren.

Mer läsning

Annons