Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Racingtalangen fyra, fyra – och fyra: "Värsta placeringen"

Fyra i junior-SM – för andra året i rad. Dessutom efter dubbla fjärdeplatser i finalen. Gyttorpsföraren Robin Fredriksson kan allt om racingvärldens tråkigaste position.

Annons
Robin Fredriksson.

Racingvärlden är ibland väldigt enkel, helt svartvit.

Blir man topp tre får man medalj och kliva upp på prispallen och spruta Pommac.

Som fyra? Tja, då får man stå i depån och begrunda vad som egentligen hände.

Som Robin Fredriksson, 22, från Gyttorp gjorde på Ring Knutstorps på lördagen. Han blev fyra i första racet, fyra i andra racet och slutade därmed – för andra året i rad – fyra i junior-SM i formelbil, klassen som i år officiellt går under namnet Formel STCC Nordic.

– Det är ju den värsta placeringen, men nu i sista heatet får jag vara glad att jag ens blev fyra. Jag hade alldeles för dålig fart hela racet. Jag blev räddad av att en framför bröt, att de bakom fajtades så att jag fick en lucka, och hade inte säkerhetsbilen kommit ut i slutet hade jag nog haft svårt att hålla Philip (Hall) bakom mig också, säger Fredriksson.

I fjol var en fjärdeplats det bästa Fredriksson presterade. I år har det ändå blivit fem pallplatser, men två nollor under de två näst sista racinghelgerna – på Gelleråsen utanför Karlskoga och på finska Alastaro – gjorde att förhoppningen om en pallplats i sammandraget grusades. I slutändan skiljde 17 poäng upp till bronsmedaljören Hugo Nerman, som var femma bakom Fredriksson i lördagens båda heat, i sammandraget.

– På Gelleråsen hade vi sådana problem med motorn i kvalet att vi var tvungna att skruva hela lördagen och missade första racet, och i Finland var jag inblandad i en incident så att jag blev ståendes efter halva första racet. Det var en tävling där jag, tillsammans med Linus (Lundqvist, mästerskapssegraren), var snabbast av alla. Jag var i topp från första träningen. Så farten har funnits, men jag har inte riktigt haft stolpe in. Det har blivit många stolpe ut.

Fredrikssons satsning är ett rent hemmabygge. Pappa Jan mekar, mamma Monia sköter ekonomin och storebrorsan Daniel, som själv kört gokart, hjälper också till under tävlingshelgerna. Robin har nu gjort tre säsonger i klassen, och varit sexa, fyra och fyra i sammandragen.

Om det blir en fortsättning återstår att se.

– Vi vet inte riktigt än, det hänger mycket på hur många sponsorer vi får ihop. Tyvärr hänger det mesta i den här branschen på ekonomin. Det är inte gratis att dra runt en sådan här satsning och ännu värre blir det om man ska uppåt i klasserna. Men vi ska jobba stenhårt i vinter för att få ihop sponsorer, och förhoppningsvis får vi napp så att vi kan fortsätta på en proffsig nivå, säger Fredriksson.

Mer läsning

Annons