Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romans tunga avslutning: ”Otroligt surt”

Han var på väg mot sitt livs största idrottsframgång. Då brast en bricka i styrservon – och Joakim Roman tappade tio placeringar i Östafrikanska safarirallyt.

Annons
Joakim Roman i farten.

Örebroaren Joakim Roman låg tia inför sista sträckan i Östafrikanska safarirallyt, som bästa nykomling i rallyt och näst bästa svensk.

Då, efter 160 av 162 mil, brast en bricka i styrservon – och bilen blev ostyrbar.

– Vi hade 17 minuter bak till elfteplatsen och sju-åtta minuter fram till niondeplatsen, så vi åkte bara för att försvara tiondeplatsen. Jag har aldrig åkt så sakta på en specialsträcka, allt för att spara på bilen. Och så händer en sådan skitgrej som man inte kan påverka. Det var inte ens en smäll, ingenting. Brickan bara brast och bilen gick inte att styra. Vi körde rakt i en kurva och av vägen, berättar Roman.

Roman och kartläsaren

Jörgen Fornander fick försöka reparera bilen på plats, men det gick inte. Ekipaget tilldelades därmed maxtid på sträckan, och tappade över timmen på konkurrenterna, rasade tio placeringar i resultatlistan. Från tionde till tjugonde plats.

– Så otroligt surt att inte få knyta ihop säcken när vi var så jäkla nära. Men om vi bortser från sista 20 kilometerna har hela teamet gjort en fantastiskt bra vecka. Det här är det bästa jag gjort i hela min karriär, säger Roman som nu ska slicka såren, flyga hem och ladda för nästa äventyr.

– Det blir svenska rallyt i februari. Sedan får vi se om det blir revanschmatch här nere om två år, Östafrikanska safarirallyt körs bara vartannat år. Men det handlar om att få ihop budgeten också, bara stötdämparna har gått på en kvarts miljon. Under veckan har vi gjort sju byte fram och två bak, för ungefär 35 000 kronor styck, säger Roman.

Läs mer från rallyt i lördagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning nedan.

Mer läsning

Annons