Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saknar seger: "Börjar bli riktigt sugen"

Sju race – men fortfarande väntar Richard Göransson på säsongens första seger. Nu hoppas han att den kommer i svenska GT-serien på lördag.

Annons
Richard Göransson i kamp med Patrik Flodin.

Richard Göranssons galet hektiska maj går in på upploppet. Sedan VM-premiären i rallycross i Portugal den 4 maj har den fyrfaldige STCC-mästaren från Örebro hunnit med sju race i fyra olika serier i fyra länder – men han väntar fortfarande på säsongens första seger.

Det var aldrig riktigt nära i Arvika på lördagen. Även om Göransson blev tvåa i SM-deltävlignen i rallycrossens lites-klass var det en ocean av tid upp till segraren Kevin Hansen.

– Jag satsade allt på att göra bilen extra bred och hålla teamkompisen Kevin Eriksson bakom, och det gjorde att vi båda tappade mark på Hansen, säger Göransson.

Göransson inledde dock på topp, och chockade konkurrenterna genom att ta hem tidskvalet med nästan en sekunds marginal. Och i första kvalheatet kom han iväg först – men snurrade i en lurig 180-graderskurvan.

– Ett nybörjarmisstag. Jag ryckte handbromsen för hårt och fick för mycket sladd, blev stående mot körriktningen och Patrik Flodin hann inte väja. Han smällde in i mig så hjulupphängningen gick sönder. Men mekarna som håller på emd det här är riktiga hårdingar, de bara slängde sig på grejerna och fixade till det, säger Göransson som därefter vann sina två nästa kvalheat.

I semifinalen tog han starten men blev omåkt av Kevin Eriksson i första böj, och höll sedan andraplatsen hela heatet. I finalen fick han starta från fjärde ruta, men kom ur andra sväng som tvåa efter riktigt tuff körning. Och därifrån bevakade han alltså Kevin Eriksson för att säkra andraplatsen

– Att starta som fyra var inte optimalt, men jag gjorde det optimala av läget. Trasslade mig igenom första svängen där det var grymt tajt och väldigt trångt, säger Göransson.

Efteråt var han nöjd med andraplatsen som för honom upp på femte plats i mästerskapet, men mindre till freds med att sju race in i säsongen fortfarande vara segerlös.

– Bland annat har jag kört fyra rallycrossrace och varit på pallen i tre av dem. Det känns som det går bättre och bättre körmässigt, men jag har fortfarande inte vunnit något och jag börjar bli riktigt sugen, säger han.

Ny chans på säsongens första seger får han redan på lördag, när han premiärkör i en femte serie för året: Swedish GT. Tillsammans med Martin Nelson kör han en Ferrari 458 på Mantorp.

– Det är en proam-klass där varje team består av en amatör och ett proffs. Vi kör varsitt 25-minutersrace och sedan avslutades det med ett 50-minutersrace med förarbyte. Vi proffs kommer förmodligen skilja oss åt marginellt, så mycket hänger på hur amatörerna kör, och som jag förståt det är Martin rätt vass, säger Göransson.

– Klart det vore kul med en seger, och kontrasten kunde inte vara större. Från en dammig rallycrossbana där man kör på varandra till finbil och finåkarracing.

Göranssons resultat

Nio race i fem klasser och fyra länder under en månad. Här är Richard Göransson kalender och resultat:Rallycross-VM, Portugal, 4 maj: Trea.

STCC, Knutstorp, 10 maj: Nia i första racet, trea i andra, trea totalt.

Rallycross-SM, Knutstorp, 10 maj: Bröt i semifinal, nia totalt.

VLN, Nürburgring, 17 maj: Sjua.

Rallycross-VM, Storbritannien, 25 maj: Tvåa.

Rallycross-SM, Arvika, 29 maj: Tvåa.

Swedish GT, Mantorp, 31 maj: Två race.

Mer läsning

Annons