Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga beskedet: Ljunggren missar lag-VM

Superstjärnan Joakim Ljunggren tvingas kasta in handduken till Six days, lag-VM i enduro. Orsaken: En skadad armbåge som kan kräva operation. Nu ersätts han i laget – av en annan karlskoging.

Annons
Joakim Ljunggren.

Karlskogaföraren Joakim Ljunggren är med nio VM-medaljer den ende svenska föraren i världseliten i enduro just nu.

Därför var det värsta tänkbara besked som den svenska lagledningen fick på onsdagskvällen: Ljunggren kan inte köra årets Six days, lag-VM, som startar den 30 september.

Beslutet togs efter ett besök hos en specialist på Art clinic i Jönköping på onsdagen.

– Jag har haft strul med armbågen hela året. De säger att det verkar vara en typ av förslitningsskada i kombination med tennisarmbåge. Det kan ha att göra med en skada jag fick när jag var tolv, då jag slog loss en benbit i armbågen, och med min stora krasch i Grekland 2005, säger Ljunggren.

– Men jag har inte haft några bekymmer med armbågen förrän senaste året. Nu har det blivit värre och värre, men jag har härdat ut. Käkat voltaren och smörjt med antiinflammatorisk gel. Men jag tycker ändå det blivit värre. När jag pratade med landslagsläkaren skickade han mig direkt till den här kliniken.

Hur har skadan påverkat dig under året?– Det har funkat att köra när jag behandlat, men efter racen har det blivit svullet och ömt.

Nu ska Ljunggren tillbaka till Jönköping för magnetröntgen på onsdag. Förmodligen väntar titthålsoperation.

– Är det inte värre än de tror så ska rehaben gå snabbt. Jag hoppas vara tillbaka till nästa deltävling i spanska mästerskapen (den 20 oktober) och starten av inomhus-VM (17 november). Det kändes som det var dags att åtgärda nu, för när man kollar kalendern blir man skraj. Det är inte många luckor under året. Vid det här tillfället missar jag förhoppningsvis "bara" en tävling, säger Ljunggren.

Utan Ljunggren i laget är de minimala svenska medaljchanserna i lag-VM nu helt borta. Men Sverige kommer ändå att ställa upp med ett lag, där Ljunggrens 18-årige klubbkompis Mikael Persson tar ankarets plats.

– Persson kommer gå in och ersätta Jocke rakt av. Det blir snabba puckar för honom men det känns efter omständigheterna. Jag fick höra om att Jocke skulle besöka den här specialisten i måndags och började redan då arbeta på plan B. Jättetråkigt men nu känns det jätteinspirerande att åka iväg med två så pass unga gäng, säger förbundskapten Lars-Göran Ståhl till Race Magazine.

Persson har tidigare rankats som Sveriges största endurotalang, men har fått årets säsong förstörd av en båtbensfraktur. I helgen var han dock tillbaka och vann sin klass i senior-SM-finalen.

Sedan tidigare ingår Karlskogas Adam Broström och Askersunds Martin Sundin i svenska laget, där Enköpings Tommy Sjöström, Tibros Jesper Börjesson och Fagersannas Anton Sandstedt tar de tre andra platserna.

Six days, som körs för 88:e gången och firar 100-årsjubileum, körs på Sardinien 30 september-5 oktober.

Mer läsning

Annons