Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Se Ljunggren krascha i 53 kilometer i timmen – ”En mardröm, blev livrädd”

Ont i mage, rygg och knä. Men endurostjärnan Joakim Ljunggren är glad att det inte gick mycket värre när han kraschade svårt i Ränneslättsloppet i söndags. Se den våldsamma olyckan i tv-bilder från hans egen hjälmkamera.

Annons

Klicka på bilden ovan för att se kraschen från Joakim Ljunggrens hjälmkamera (via hans Instagramkonto) ovan.

Det var bara ett hundratal meter efter starten i Ränneslättsloppet, tillsammans med Gotland grand national och Stångebroslaget Sveriges deltagarmässigt största tävlingar i motorcykeldisciplinen enduro, som Karlskogas niofaldige VM-medaljör Joakim Ljunggren gjorde en av karriärens värsta krascher.

Efteråt klagade han på smärtor i mage, rygg och knä – men tv-bilderna från hans egen hjälmkamera visar att det kunde ha slutat mycket, mycket värre. Kamernas gps-utrustning visar att Ljunggren höll en fart av 56 kilometer i timmen när han tappade kontrollen över motorcykeln – och 53 när han slog i marken.

– Jag är glad att jag står på benen. Jag är mörbultad och har ont, men när man ser kraschen på video och tittar på bilder så ser man att jag bara var några centimeter från en stor tall. Det var en sjukt otäck krasch, och jag är glad att jag är hyggligt hel, säger Ljunggren i en intervju på Tibro MK:s hemsida.

Till saken hör att Ljunggren, som var regerande mästare i tävlingen, tog starten och hade hundratals motorcyklister precis bakom sig. Att då bli liggande mitt på banan är förstås det värsta som kan hända.

– Det är en mardröm man har som motorcykelåkare. I de här långloppen där det är så mycket folk, får det inte hända. Man blir livrädd, men på ren reaktion kröp jag upp på sidan direkt och tog skydd. Men de andra körde rätt varsamt, så det gick bra som tur var, säger Ljunggren till Tibro MK och fortsätter:

– Jag brukar köra med säkerhet, och jag tycker inte jag var särskilt vild nu heller, men det var något i sanden som man inte såg. Jag kom ganska långt ut på vänsterkanten i en högersväng, och jag tror att jag träffade några tallrötter som jag inte såg, de hade väl plogat sand över dem, så jag slog i en sådan riktigt hårt. Bakänden på motorcykeln bara ”pang”, for ut i sidled, och jag tappade fötterna och for in i hålorna, tappade kontrollen och voltade.

Trots kraschen försökte Ljunggren fortsätta tävlingen.

– Jag kunde ta upp hojen och hade så mycket adrenalin i kroppen att jag inte kände hur ont det gjorde. Så jag rullade på, körde ett varv längst bak bland alla motionärer. Men det gick inte, hojen var sned och vind, och jag började få mer och mer ont, säger han till Tibro MK.

– Nu har jag ont i magen och ryggen och lite skrapsår här och där. Lite ont i ett knä också, men jag tror inte att det är mer än en smäll. Jag har Gotland grand national och Novemberkåsan kvar i år och de är några veckor bort, så det ska jag hinna bli i form till.

Ljunggren har klarat sig från allvarligare krascher efter att som 20-åring varit centimeter från att ha fått karriären förstörd efter att ha råkat ut för en allvarlig olycka under en stadioncrosstävling i Aten, där båtbenet i ena handen slets av på tre ställen och fick spikas ihop och där nerver trasades sönder. Något som ledde till sex månader i gips.

– Det var fara för karriären. Läkaren sa att det inte alls såg bra ut, men att det kunde läka ihop om jag hade bra läkkött. Om det varit en äldre person hade de inte ens försökt, då hade det bara varit att steloperera, berättade Ljunggren för NA i samband med att han tilldelades Guldklockan 2012.

Efter att Ljunggren brutit Ränneslättsloppet tog Albin Elowsson, Skövde, med fyra minuters marginal till tvåan, Karlskogas Pontus Skoog. Örebroaren Johan Edlund slutade fyra.

Örebro Hockey-legendaren, och numera -materialeren, Emil Kåberg slutade på 30:e plats i H30-motionsklassen, och har även han publicerat sin hjälmfilm från tävlingen på Instagram (klicka här för att se den!).

Mer läsning

Annons