Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsmästaren om sonens superhelg

Inte en pallplats på hela året. På Gelleråsen slog Paul Blomqvist till med en seger och en andraplats. Nu är rallyvärldsmästarens son redo för nästa steg i racingkarriären.

Annons
Stig Blomqvist.

Örebroaren Stig Blomqvist vann rally-VM 1984.

I helgen fick han se yngste sonen Paul nå största framgångarna hittills i karriären från första parkett på Gelleråsen.

Paul Blomqvists hade två fjärdeplatser som säsongens bästa resultat när han kom till Gelleråsen, men lämnade banan med en seger och en andraplats i formelbilsklassen Formel Renault.

– En rätt bra helg, etta och tvåa får man inte klaga på. Farten har han haft tidigare, men det har varit en hel del oflylt. Största skillnaden är att han kvalade bra nu, där har han haft problem tidigare, säger Stig efter lördagens andraplats.

På Gelleråsen kvalade Blomqvist junior som tvåa, men smet i fredagskvällens race om redan i första kurvan och höll undan till säker seger. Även i andra racet, på lördagen, var Blomqvist bäst iväg, men inte tillräckligt snabb för att kunna vika in före Lukas Sundahl i Trösen.

Istället fick Blomqvist jaga från andrapositionen, men lyckades inte utmana Sundahl på allvar. Fick ingen chans att sätta in en rökare på slutvarven när racet avslutades under gulflagg efter att Pontus Fredricsson genat till depån rakt framför Erik Johansson som inte hade möjlighet att väja och fick en flygtur, voltade rakt in i räcket i startkurvan men utan att skada sig.

– Men då var jag redan för långt efter. Jag gjorde ett rejält misstag direkt efter första gången säkerhetsbilen varit ute, så avståndet upp blev för långt för stort när alla är nästan lika snabba, säger Paul som ändå var mycket nöjd med helgen.

– Riktigt bra. Kul att få ta första segern när hela familjen var på plats.

17-årige Paul har vuxit upp med mamma på Nya Zeeland och tävlat i kartingklasser där. Inför årets säsong flyttade han till pappa i Örebro och satsade på svenska Formel Renault.

– Första halvan av säsongen gick inte som vi tänkt oss, men nu känns det som det lossnat. Förhoppningsvis kan jag avsluta med två pallplatser på Mantorp också, säger Paul.

Vad händer nästa år?– Vi får se vad som händer om jag avslutar bra. Jag ska testa lite i vinter och sedan får vi se vad som känns bäst för mig. Förmodligen kommer jag fortsätta ha Sverige och Örebro som bas för satsningen, men det kanske blir lite fler internationella race.

Pappa Stig förnekar att sonen har någon styrning kvar för nästa år.

– Nej, nej, ingenting är klart.. Det finns inga utstakat planer, vi får se vad som händer.

Är det en stor dörröppnare att ha en rallyvärldsmästare som pappa?– Nej, det tror jag inte. Däremot att ha en storebror (Tom Blomqvist ligger sexa i europeiska Formel 3-mästerskapet) som är ute och åker lite, det kan nog hjälpa lillebror lite.

Läs mycket, mycket mer från Gelleråsen i söndagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons