Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket ska byggas till nästa säsong

Det var mycket snack före matchen. Många rykten, så som det ofta blir. Gissningsvis uppkomna i Södertälje eller Ängelholm som halvhemliga viskningar på nätet, antydningar som efterhand framstår som nästan sanna.

Annons

Örebro kommer inte att anstränga sig mot Modo. Conny Strömberg, Thomas Enström, Michal Zajkowski och Pär Edblom har förankrat i laget att låta Modo vinna. För de kommer från Örnsköldsvik, de vill inte att Modo ska åka ur elitserien.

Vi har till och med fått ”tips” om att så skulle vara fallet till redaktionen.

Jag rycker på axlarna åt sånt i allmänhet. Och efter att ha sett matchen i går konstaterar jag att om Örebro la sig mot Modo så har Örebro lagt sig mot alla utom Södertälje borta i kvalserien.

Som flera gånger tidigare föll laget på individuella misstag efter en bra första period. 1–0 blev sedan 1–1 och 1–2 för fort, och energin ebbade ut.

Modo var tyngre, starkare, bättre. Punkt.

Sista hemmamatchen för säsongen avklarad. Sista matchen efter en säsong långt bättre än någon kunde föreställa sig för ett halvår sedan. Det ska vi inte glömma.

Vi ska heller inte glömma att Örebro inte räckte till i kvalserien. Det är inte förvånande. Man kan alltid drömma, men kvalserien är en nivå till. Där är inte Örebro. Inte än.

Förstakedjan med Conny Strömberg, Henrik Löwdahl och Johan Wiklander har producerat. Löwdahl och Wiklander i topp i seriens poängliga. Det är starkt, men också ett svaghetstecken.

Övriga laget har alltså inte klarat nivån riktigt. Försvarsspelet överlag har inte varit tillräckligt bra, och det gäller i hög grad också målvakterna.

Nu ska hallen byggas om på några månader, bli en arena i allsvensk klass eller bättre. Klubbens organisation, som gränsar till korpennivå, måste ta stora kliv i samma riktning.

Samtidigt finns en hel del att göra om laget ska ta nästa steg.

Ryan Gunderson, Johan Wiklander och Pär Edblom kan hamna i elitserien. Jag säger kan. Är inte säker på att någon mer än Gunderson är färdiga för spel i annat än en fjärdekedja på den nivån.

I mina ögon finns ett antal frågetecken på spelarsidan vad gäller nya kontrakt. Det vore orättvist att hänga ut några särskilda spelare, men jag tror att en ny femma är ett rimligt mål. Och då måste en femma se sig om efter andra jobb. Fler om den nämnda trion lämnar.

Däremot säger jag gärna att jag tycker att spelare som Marcus Weinstock, Fredrik Orrsten och Jon Palmebjörk kan bli elitseriemässiga om de själva vill. Det är en fråga om kondition och muskelmassa. I slutänden om inställning.

Jag ser också gärna en målvakt av toppklass. Det är lätt att säga, men svårare att göra. Vem hade trott att Oscar Ahlsenfelt skulle bli målvakten som tog Växjö till elitserien? Klubben startade säsongen med Christoffer Bengtsberg som förstekeeper. Han fick gå när Karol Krizan värvades. Ahlsenfelt slog ut båda. En konkurrens som födde stordåd.

Ola Nilsson och Michal Zajkowski är bra allsvenska målvakter. Men i kvalserien har de inte presterat. Varför är jag inte mannen att svara på.

Mer läsning

Annons