Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myter som byggs utan granskning

Lunchgänget har varit igång igen. Kampen mellan ishockey och fotboll.
Den här gången handlade det om statistik. Hur pinsamt efter fotbollen är när det kommer till att bedöma prestationer på planen utefter statistiken.

Annons

I ishockey, basket och handboll är det bara att bläddra i arbetsbeskrivningen och utifrån spelarnas roller kolla i statistiken om dom lever upp till kravprofilen. Avslut, mål, passningar, returtagningar, poängplockande, fouls, utvisningar, insläppta mål... ...ja listan kan göras hur lång som helst när det kommer till inomhussporterna. 

Inom fotbollen kan man tycka att någon är bra bara för att han eller hon springer mycket. Inom fotbollen kan man tycka att en spelare är en bra frisparksskytt för att man satte en skruvad boll i hörnet i andra omgången men sedan dess slagit femton bollar upp på läktaren och i muren.

Sanningar och myter om spelare byggs upp utan att någon granskar dom. Jag är samma kålsupare som väldigt många andra. Min passion är att analysera spelet ute på planen under match, se när skeendet vänder, nyanserna som växer till ett fullbordat faktum. Men jag gjorde ett försök och roade mig med att läsa ÖSK-statistik utifrån de tankar som jag presenterat. 

Nordin Gerzic är en spelare jag verkligen lärt mig gilla efter att inte alls ha trott på honom när han kom till ÖSK. Men rent statistiskt utifrån den offensiva roll han har så måste man kräva mer. Nästan alla älskar Nordin men i papprena står det ett mål och en pass.

Det håller inte.

Många klagar på Fredrik Nordback, ut med träbenet säger dom, men i statistiken är han uppförd på tre spelmål, en straff och en pass. Det betyder fem poäng vilket är tredje bäst i laget efter Kim Olsen och Roni Porokara. Tommy Wirtanen och Marcus Astvald (som bara spelat 13 matcher) ligger före Nordin i statistikligan. Å Kim som jag glidtacklade i somras ligger högt i de totala listorna vilket då betyder att jag rent statistiskt missade den tacklingen. 

Men visst. Statistik är aldrig hela sanningen. Det går att mäta nyttor på helt andra sätt inom fotbollen som är ett lagspel där det krävs dynamik och samspel för att nå framgång.

Men när det kommer till vissa specifika uppgifter och roller, såsom offensiva frisparkar, hörnor, lyckade Micke Steen-inlägg och skott på mål kan man verkligen avslöja en hel del. Även när det gäller insläppta mål bakåt från en viss kant, insläppta mål på hörnor, tappade bollar på mittplan som leder till insläppta mål så borde framförallt fotbollspubliken och vi som bevakar fotbollen grotta ner oss mycket mer i statistiktabellerna för det är avslöjande och kan krascha många förutfattade meningar både i positiv och negativ riktning.

När det kommer till klubbarna själva så förutsätter jag att dom redan använder sig av dessa instrument. Det finns ju en hel del avancerade makapärer att föra in statistik i och sedan lite subtilt slänga det i ansiktet på spelarna.

Jag har själv aldrig gillat detta då fantasin till viss del försvinner ur fotbollen men jag får kapitulera. In med mer statistik i fotbollen.

Mer läsning

Annons