Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa år får det vara hemmafansens tur

Att tvingas se på är kanske det värsta. För ett år sedan firande smålänningar, i går barbröstade skåningar i tokroliga hattar. Glädje är alltid smittande, rolig att se.

Annons

Men om det ska bli en vana i Behrn arena får det gärna vara hemmapublikens tur om ett år. Grattis Rögle Bandyklubb, men nu räcker det liksom.

Vet inte hur stor besvikelsen är i Örebro Hockey, men att vinna allsvenskan är inte liktydigt med att gå upp i elitserien. Det har nog hela Örebro förstått nu.

Fråga annars i Leksand eller Malmö, där vet de hur det är med kvalserien. Den kan ta år att knöla sig igenom lyckligt och väl. Det går att vara överlägsen i allsvenskan år efter år, och själva det påståendet betyder ju automatiskt att kvalserien är en annan sak. En djävulens häxkittel där allt hettas upp till och förbi kokpunkten, skakas och rörs tills två spottas ut och upp. Vimmelkantiga och rusiga.

Allsvenskan är hög lägstanivå över lång tid. Där har Örebro lyckats.

Kvalserien är maxprestation under några få veckor. Där har Örebro inte lyckats alls.

Förra säsongen uppkäkade av orutin och svagt målvaktsspel. Den här säsongen – svårt att peka på. Ett bokslut ska göras, detaljer korrigeras, förbättras.

Ett stadigt mått av kontinuitet är nödvändigt, och redan säkrat. Storsponsorn, bland annat, Mikael Fahlander har aviserat att han inte tänker ge sig förrän Örebro Hockey är en elitserieklubb. Han har knutit upp Peter Andersson för ett år till i tränarrollen, och jag utgår i från att Jens Gustafsson fortsätter som assisterande. En heltidstränare på målvaktssidan är nästa steg.

Tolv spelare har kontrakt över nästa säsong eller längre, fyra backar, åtta anfallare. Bland de senare nyckelmän som Aulin, Wiklander, Löwdahl, Weinstock och Kåberg.

Jared Aulin skrev på för två år till med Örebro igår, på isen, före matchen. Smart PR-grej. Aulin hade hela elitserien efter sig, men valde Örebro. Det skickar signaler genom Hockeysverige som säger att Örebros satsning går vidare. Jared Aulin får en bra lön här, tro inget annat, men hade kunnat få bättre i elitserien. Det törs jag garantera. I bland och för somliga är inte högsta ligan och fetaste checken de tyngsta argumenten.

Patrick Yetman är på väg in. Jag ser honom mer som en spetsigare upplaga av Matt Keith än som en ersättare för Conny Strömberg. Yetman, Aulin och Weinstock är en fin lina i tanken. Därmed inte sagt att Keith är avskriven.

Conny Strömberg ersätter man inte, på gott och ont. En artist på sitt vis, men i ärlighetens namn mycket mänsklig när varken tid eller utrymme bjudits. En ny tredjelänk till duon Wiklander/Löwdahl sökes.

Backsidan är svårare. Marknaden är begränsad, skickliga backar högvilt. Ryan Gunderson var en fullträff i fjol, spelar SM-final med Brynäs nu. Dustin Kohn skulle ersätta, bli ledande. Det har han inte klarat. Otur med skador, men ändå en flopp beaktande meriter och förväntningar.

Örebro behöver spetsa med minst en riktigt bra offensiv back, en powerplay-ledare, poängstark och gärna högerskytt.

Till sist den viktigaste frågan. Målvakterna. Att ta en reserv från elitserien är en vanskligt. Plötsligt ska en målis som stått elva matcher om året hålla för bortåt femtio. Nicklas Dahlberg var lysande i höstas, föll igenom sedan men kom upp stort i kvalserien efter en omtvistad petning.

Jag tror ändå att Örebro Hockey kommer att leta nytt. Marcus Högberg, örebroare i Linköping och juniorlandslaget, vore spännande. Modern och i rätt storlek. Men helst också någon som varit med, ett säkert kort.

Problemet är att såna inte finns att köpa på Ica.

Mer läsning

Annons