Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa steg ska komma inifrån

Framgång föder framgång, sägs det. Men i minst lika hög grad föder framgång krav och förväntningar som kan vara svåra att leva upp till.

Annons

När ÖSK erövrade tredjeplatsen i allsvenskan i fjol var det ett mål i sig som uppfylldes. Ut i Europa. Nu är ett kval till Europa league antagligen inte så glamouröst som det låter. Det är heller ingen större inkomstkälla, om inte det osannolika skulle inträffa att klubben når långt.

Men det är ett uppfyllt mål.

Nästa steg är SM-guld. Det är absolut ingen omöjlig uppgift, men det är heller inget som kommer med automatik. Att ÖSK i går besegrade allsvenska nykomlingen Syrianska och tog årets första seger betyder lika lite som att fyra tidigare matcher givit lika många förluster.

Det tränarna Sixten Boström och Lasse Mosander har att jobba med är i princip samma spelartrupp som för ett år sedan.

Paulinho har blivit Andreas Haddad, Bertin Zé heter nu Patrik Haginge. Roni Porokara är ännu inte ersatt, även om unge Ahmed Yasin gjorde ett gott intryck i går.

Det snackas om att en tung värvning är på väg, men först när den är i hamn känns stommen i truppen plus-minus-noll. Och i en sån miljö kan unga oprövade spelare blomma, åtminstone i perioder.

Alltså måste nästa steg komma inifrån. De som bar laget i fjol måste göra det ännu lite bättre. En sorts kollektiv utveckling. Jag tror att Sixten Boström har ett viktigt jobb i att gjuta in den insikten i sina spelare.

Inget kommer att gå av sig självt, och det som krävs är ett ännu hårdare arbete för att bli lite bättre.

Potential saknas inte. Michael Almebäck är en blivande landslagsmittback. Iron-Mike var löjligt överlägsen så länge han spelade i går, såg ut att komma från en annan liga. Inte konstigt då han putsat form med landslagsuppdrag.

Alejandro Bedoya hade en nyckelroll redan i fjol, men liksom Marcus Astvald behöver amerikanen producera fler poäng på sin position. Det är det naturliga nästa steget.

Och Nordin Gerzic, som utan tvivel är den kreativa motorn i ÖSK:s anfallsspel, måste först och främst bli frisk. Gerzic har dragits med en infektion, men kört på ändå. Nu är vila ordinerad, och den är nödvändig. Triangeln Magnus Kihlberg, Bedoya och Gerzic är lagets centrala hjärta.

Och hjärtat är livsviktigt.

Mer läsning

Annons