Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noras vetaraner i nyasta OS-sporten

När skicross debuterar som OS-sport återfinns två veteraner från Nora i det svenska landslaget. Magdalena och Eric Iljans är båda 40 år när de äntligen får chansen att tävla i OS – deras första och sista som aktiva i alla fall.

Annons
Magdalena och Eric Iljans.

– Det är självklart jättekul för sporten. För mig personligen har OS helt plötsligt blivit det som gäller nu. Efter en rätt seg, men naturlig världscupsäsong har OS krupit närmare, säger Magdalena Iljans.

Vad har du för målsättning?

– Tävlingskänslan nu är otroligt girig. Sist jag tävlade var jag snabbast i reaktionstiden och vann alla heat, bland annat före regerande världsmästarinnan Asleigh McGavior från Kanada, berättar Magdalena som missade de sista tävlingarna före OS på grund av en skada.

– Känslan efter att inte ha kunnat tävla i världscupen i Lake Placid och min favorittävling X-games i Aspen på grund av en skadad axel är lite småstressad, men samtidigt väldigt härlig för att jag längtar efter att kliva in i startgrinden igen.

Både Magdalena och Eric ser Vancouver-OS som första och sista, och har båda höga förhoppningar.

Eric Iljans var sist in i svensktruppen och är något av en ”dark horse” bakom favorittippade svensken Lars Lewén. Han beskriver sin åkstil som taktisk och klurig, och hoppas kunna överraska i OS.

– Jag har alltid hög målsättning med tanke på att det är väldigt små marginaler i skicross, konstaterar Eric som ser herrtävlingen som en väldigt öppen historia.

På damsidan har även Magdalena förhoppningar om ett riktigt bra resultat, och hon har ett ess i rockärmen som motiverar henne.

– Suget att få avsluta karriären bra, och att jag fortfarande inger så stor respekt bland mina konkurrenter, berättar hon.

Vem vinner på damsidan tror du?

– Tja, det finns ju några stycken som aspirerar på guldet. Kanada har ju hemmaplan och deras åkare är otroligt starka i banan i Cypress, säger Magdalena som ändrat sitt ditt träningsupplägg inför den här säsongen med mycket mer återhämtning och mindre jobb.

Annons