Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Northug knäckte Sverige i stafetten

Petter Northug avgjorde på slutsträckan mot Calle Halfvarsson och gav Norge åttonde raka VM-guldet.

Annons

Herrarnas stafett fick en väntad upplösning. Sverige fick nöja sig med silvret.

Sverige tappade mark och sekunder på den första sträckan. Daniel Richardsson hängde med i tre av de fyra varven, men när mördarbacken skulle besegras för fjärde gången var svensken chanslös att hänga med.

Vid första växlingen var Sverige 20 sekunder efter täten.

Johan Olsson tog upp jakten och plockade sekund för sekund. Efter halva sträckan var han, med Frankrikes Maurice Manificat i rygg, i kapp tättrion Ryssland, Finland, och Norge. Och Johan Olsson nöjde sig inte med det. Svensken tog över ledningen och på sista kilometern orkade ingen hänga med.

Han gav Marcus Hellner ett försprång på sex sekunder till Frankrike och 14 sekunder till Norges Didrik Tønseth. Det försprånget åts snabbt upp av Norges Anders Gløersen. Och det var norrmannen som var starkast i sista backen.

Inför sista sträckan kunde Petter Northug gå ut i ledning, fyra sekunder före Frankrikes Robin Duvillard. En tröttnande Hellner växlade som trea, sex sekunder efter täten. Calle Halfvarsson och Petter Northug lät fransmannen Adrien Backscheider åka i ledningen i ett taktiskt spel på slutsträckan.

Halfvarsson kom in först på stadion, men Northug vann spurten.

Mer läsning

Annons