Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går Örebro raka vägen till kvalserien

Jag vet att en hel evighet återstår, 20 intensiva matcher, men efter att ha sett Örebro Hockeys klassinsats i seriefinalen mot Växjö i går så har jag svårt att förstå hur laget plötsligt ska kollapsa och hamna utanför de tre direktplatser som bär raka vägen till kvalserien tilll elitserien.

Annons

Insatsen var klockren, framför allt defensivt.

Det kändes aldrig farligt trots att fyra sjuka forwards ringde sig sjuka matchdagen.

Växjö var i mental brygga redan före nedsläpp, med 0-3 i matcher mot Örebro den här säsongen, och smålänningarna såg ut att spela med mentalt handfängsel hela matchen.

Hemmaspelarna kopplade på gamnackarna redan efter Örebros tidiga ledningsmål och det var som om glöden försvann med Conny Strömbergs sena återbud.

Örebros tränare Peter Andersson vann det mentala spelet på knock out.

Det var listigt att ställa över Strömberg efter ”dvärgattacken” senast, även om Peter Andersson efteråt hävdade att han inte hade en tanke på just det.

Strömberg tränade så sent som i söndags men har legat sjuk under jul och nyår. Peter tyckte han var för dåligt tränad. Fingertoppskänsla att hålla hela Växjös hatobjekt hemma på behörigt avstånd. Sen får han ”skylla” på vad han vill. Publiken i den knökfulla isladan visslade besviket när matchspeakern berättade att Strömberg var struken ur laguppställningen.

Sedan kom nästa genidrag. Allsvenskans i mitt tycke bäste målvakt, Michal Zajkowski, bänkades i seriefinalen. Istället gled Ola Nilsson oväntat in mellan stolparna. En målvakt som Växjö säkert inte scoutat ordentligt. Ola tackade för förtroendet med att hålla nollan, motade 25 puckar med god hjälp av sina backar.

Örebro har inte bara en, utan två, målvakter av toppklass.

Ytterligare en anledning till att Örebro kan gå hela vägen till kvalserien.

Samtidigt ska man ha klart för sig att kvalserien är en sak och att ta sig till elitserien en helt annan. I kvalserien ansluter de två sämsta lagen från elitserien, och de brukar sällan släppa fram några allsvenska uppstickare även om AIK lyckades sno Rögles plats i våras.

Växjö gick raka vägen till kvalserien förra säsongen men vann bara en match av tio. Sabbade för Leksand. Så den som tror att en plats i kvalserien betyder ett ben i elitserien får sansa sig en aning.

Örebro har egentligen bara gjort en riktig plattmatch av 32, hemma mot Troja/Ljungby. Såna klavertramp är oundvikliga under en lång serie. Diskuterade saken med Örebro-backen Stefan Warg häromdagen. Han berättade om en tränare i USA som en gång sade till honom att av 80 matcher under en säsong så är det bara i fyra-fem som man som spelare känner sig perfekt. I resten av matcherna går man till jobbet och försöker göra sitt bästa även fast det finns saker som stör, allt från småskador till dålig nattsömn eller personliga problem. Ett gräl med flickvännen eller skrikiga ungar kan sätta ner humöret på den bäste.

I går tror jag att många i Örebro upplevde en sådan där ”perfekt match”.

Örebro har i vinter redan tagit fler poäng på 32 matcher än under hela förra säsongens 52 matcher.

Förra säsongen, när laget slutade tia i allsvenskan, tog de rödvita 63 poäng. Nu är man redan uppe i 67.

Förra säsongen vann Örebro två bortamatcher och var allsvenskans näst sämsta bortalag. Nu har laget vunnit 10 av 17 och toppar allsvenskan. Man kan se en tydlig trend även om Peter Andersson gör allt för att hålla nere förväntningarna. Nu väntar NHL-schema med matcher var och varannan dag och mycket av Örebrotränarens arbete går ut på att hans spelare ska förstå att de måste jobba lika hårt som i går i varje match.

Jag tror att han lyckas, och att Örebro går raka vägen till kvalserien.

Då, gott folk, blir det ett hockeyhausse utan dess like i stan!

Mer läsning

Annons