Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kommer Eco att byta utseende

Ivan Stanisak är tillbaka som coach för Eco Örebro. Bra, säger jag – under förutsättning att han omgående kontrakteras åtminstone över säsongen 2012/2013 och därmed utgör grundbulten för en vettig försäsong till sommaren.

Annons

Kortsiktigt sportsligt är det däremot ganska ointressant. Eco har på tok för långt till en slutspelsplats och kommer inte att nå dit. Tabellplaceringsmässigt kommer tio eller noll segrar vid summeringen i vår inte att spela någon roll. Övriga lag kommer att fortsätta ta poäng och Eco kommer att bli sist.

Jag är dock helt övertygad om att Stanisak – med sin patenterade match up-zon som främsta vapen – kommer att ge Eco säsongens första seger tämligen omgående och att laget snart nog kommer att se ut som och agera som just ett lag på ett helt annat sätt än vad nu degraderade Panagiotis Nikolaidis lyckats med. Det kommer, kort sagt, att bli ordning på torpet. Däremot kommer inte torpet i ett trollslag att förvandlas till slott ...

Några segrar kommer dessutom att kunna rädda en rimligtvis vanskligt sviktande lagmoral och utgöra en bas för den viktigaste uppgiften Ecostyrelsen står inför till nästa säsong: att hitta en huvudsponsor med lust och resurser att satsa drygt en miljon kronor per år mot att få sitt namn nämnt i media en massa gånger. Dubbla den siffran och namnet kan dessutom komma att nämnas i SM-guldstrid. Dyrare är det inte att kontraktera ett topplag i ligan.

För kroaten Stanisak personligen är det något av ett drömläge att ta över laget. Vinner Eco några matcher kommer han att frälsarförklaras. Fortsätter Eco att förlora allt, kommer spelarna att förklaras för dåliga. För publiken i Idrottshuset blir det, under förutsättning att Ivan Stanisak är sig lik från 2010, ett lyft. Att studera Ivans agerande vid sidlinjen var ofta stor underhållning.

Och åtminstone några av ligamotståndarna lär ha glömt eller inte tagit reda på hur man avslöjar det där kombinationsförsvaret som gjorde nykomlingen Eco till topplag i ligan hösten 2009.

I Eco finns tre lirare som redan vet hur man använder det, Pleick, Hampton och Licartovsky. Övriga lär få lära sig det illa kvickt. Och de lär få veta när de gör fel ...

Mer läsning

Annons