Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste Lif ha tålamod att jobba långsiktigt

Lif Lindesberg spände musklerna inför den här säsongen. Värvningarna av målvaktsduon Daniel Johansson och Peter Carlsson samt rutinerade Konrad Rasmussen i kombination med att man behöll en spelare som Erik Axelsson sände ut tydliga signaler – sejouren i allsvenskan skulle bara bli ettårig.
Men satsningen misslyckades.

Annons

Visserligen återstår åtta poäng att spela om, men i praktiken är chansen till elitseriespel nästa säsong borta.

På pappret ser truppen stark ut, mätt med allsvenska mått. Det sammanlagda antalet elitseriematcher som spelarna i förstasexan har i sina cv:n är så många att man nästan tappar räkningen.

Och det ska erkännas att jag personligen inte kunde se något annat scenario framför mig än att laget skulle ”jogga hem” allsvenskan.

I eftertankens kranka blekhet borde man ha hört varningsklockorna ringa. 

Idrotten är nämligen mycket mer komplex än att det lag med flest meriterade spelare når störst framgång. Titta bara på Hugo Stenbäcks Malmö-satsning.

Att vara förhandsfavorit innebär att man spelar med en stor mental press som kan vara svår att hantera. Det är lätt att rädslan för att förlora blir större än viljan att vinna.

Precis så såg det ut i första halvleken mot OV Helsingborg.

Ingen fart och glädje i spelet, ingen tajming och ingen som var villig att offra en hörntand för att trycka dit bollen.

Efter första kvarten var ställningen 2–7. Och då hade ett av hemmalagets mål kommit på straff.

Sedan gjorde Lif visserligen en stark upphämtning, men det döljer inte de problem som klubben brottas med.

När Lif gick upp i elitserien körde laget på en ”vi mot dem-känsla” och spelade varje match som att det var den sista.

Det är den inställningen de brandgula måste hitta tillbaka till.

Därför var det med facit i hand ett felbeslut att ha flera spelare som pendlar långt för att spela och träna i Lif. Bröderna Mikael och Daniel Johansson åker från Eskilstuna och Erik Axelsson pendlar från Borlänge.

Det handlar egentligen inte om vad trion presterat på plan utan vad klubben vill åstadkomma vid sidan om, framför allt när det gäller att bygga ett lag och få alla att jobba mot samma mål.

Sedan är det en annan sak att Mikael Johansson är den spelare som har underpresterat mest den här säsongen. Visserligen är han delvis förlåten av ständiga skadeproblem, men att han fick spela från start i går är för mig en gåta.

Snittåldern på den ”normala” startsexan har stigit med hela fyra år jämfört med den förstauppställning som spelade premiäråret i elitserien. Med det i åtanke är det dags för Lif Lindesberg att stanna upp och fundera på vad man vill med sin verksamhet.

Mitt råd: Börja om från början, börja om på nytt.

Sätt upp en långsiktig målsättning och jobba mot den. Behåll några av de rutinerade spelarna som fortfarande visar hunger, som Binai Aziz, och ha sedan tålamod att spela in några av de yngre.

Lif Lindesberg är en av landets förnämsta plantskolor och har fostrat en uppsjö av elitspelare – både på dam- och herrsidan.

Den kvalitetsstämpeln måste man jobba stenhårt för att bevara.

Mer läsning

Annons