Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hjältar ger en känsla av bredd

Annons

Vet inte hur många gånger Lif Lindesbergs tunna trupp har dryftats som lagets stora akilleshäl.

Med all rätt.

Någon ur trion Binai Aziz, Tobias Warvne eller Payam Hatami hamnar nästan alltid i fokus. Ibland blir de avlösta av någon ur målvaktsduon Larsson/Ehnevid.

Och visst handlade mycket om de brandgula stjärnspelarna även under gårdagens kvartsfinal mot Alingsås.

Men för en gångs skull kändes inte truppen tunn.

Roligast var att anonyme slitvargen Pontus Bergentz fick lämna Idrottshuset med en hjältegloria. Den pilsnabbe vänstersexan gjorde sju mål på lika många chanser och var därmed hundraprocentig.

Lindegrabben Bergentz har aldrig varit någon stjärna hos de brandgula.

Inte ens när han spelade i division 1. Det ska erkännas att jag själv tvivlade på Pontus som elit-seriespelare när laget tog klivet upp i högsta serien.

Men Bergentz har vuxit med uppgiften på ett imponerande vis och för varje säsong tagit kliv åt rätt håll.

Tidigare under säsongen har han haft det tungt. Från att ha varit spjutspets i Mats Engbloms turbospel med massor av kontringar har Pontus fått nya instruktioner för sitt arbete under Ilija Puljevics ledning.

Det har tagit tid för honom att hitta rätt, men i de senaste matcherna har vänstersexan blommat. Gårdagens fullträff kom inte alls oväntat för de som har följt snart 27-årige Bergentz framfart på slutet.

Pontus fyller förresten år på onsdag. Det kan bli en riktig kanon-födelsedag.

Riktigt skoj också att slitvargen Ola Anto fick göra det viktiga 23- 21-målet. Anto syns nästan aldrig i Lindesbergs offensiva spel och kallar själv sin försvarsuppgift för "skitgubbe-roll".

Inte så att han är missnöjd. Tvärtom.

Ola stortrivs med att vara försvarsrese och gör alltid sitt jobb med oförtruten energi. Hans stående betygsnivå på NA:s sportsidor är en tvåa. Den här gången får han en fyra - den är han väl värd.

En tredje person som klev fram ur skuggan var Erik Persson som hastigt och lustigt fick chansen i hetluften. Puljevic bänkade Martin Clemons Axelsson och lät Persson spela försvar i hans ställe. Den 20-årige bjässen är kanske inte världens snabbaste i fötterna och drog på sig två utvisningar i matchen. Men totalt sett svarade han för en imponerande insats med tanke på hur lite speltid han fått tidigare.

Att Ilija Puljevic kunde låta sin niometerstrio Arenvang, Aziz och Warvne få vila under Alingsås anfall var avgörande för matchutgången.

I går gick inte de brandgula på knäna i sluskedet som man gjort i de tre tidigare kvartsfinalerna.

Lindesbergs utgångsläge inför onsdagens avgörande i Nolhagahallen känns intressant. Även om tränaren Robert Wedberg anser att också Alingsås är i ett "allt att vinna-läge" så tror jag inte det är hela sanningen. Om serietvåan för respass av tabellåttan i kvarten är det givetvis ett stort misslyckande.

Snackade med linjebjässen Erik Axelsson efter matchen. Vi konstaterade att Lif nu är i exakt samma läge som Axelssons Skövde var för tre år sedan. Då skrällde Skövde mot Lugi i den femte och avgörande kvartsfinalen för att sedan gå hela vägen till SM-final.

Kan man få be om ett liknande brandgult scenario.

Mer läsning

Annons