Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola rätt man bredvid Zlatan

Det är en nystart, och glädjen tycks vara tillbaka i fotbollslandslaget. Ingen kan någonsin ta i från Lars Lagerbäck de resultat han gjort med blågult, men sådär sprudlande kreativt har det inte varit under framgångsåren.

Annons

Jag var nyfiken på Zlatans comeback. Jag var nyfiken på Zlatan som veteran och ledare och lagkapten för ett ungt lag. Jag hade på känn att det skulle lyfta honom, att han skulle lyfta dem – Toivonen, Bajrami, Wernbloom, Lustig.

Vår mest omtalade, omskrivna, vår dyraste fotbollsspelare någonsin gjorde ingen besviken. Ibrahimovic, som så ofta sett obekväm och frustrerad ut i landslagströjan, utstrålade bestämd auktoritet med bindeln runt armen. Slet hårt och briljerade i lagom doser.

1–0 efter fyra minuter var ett bevis för att nye förbundskaptenen Erik Hamrén kan ha rätt i sin tes om att ett svenskt landslag är moget att driva och vinna matcher med ett snabbt passningsspel och ett offensivt mod.

Fyra-fem passningar innan kaptenen själv satte bredsidan till Wernblooms perfekta inspel.

Hamrén själv har uppenbarligen modet att lita på nästa generation. På dem som vann matcher och svenska hjärtan under U21-EM förra sommaren. Med Zlatan som offensiv ledarfigur, Anders Svensson som rutinerat ankare på mitten och med Mellberg och Majstorovic som erfaret mittlås kan det förestående EM-kvalet faktiskt bli riktigt kul.

Och det är småkillarna runt dem som kommer att överraska oss.

Att hitta rätt anfallspartner till Ibrahimovic centralt är inte alldeles lätt. Henke Larsson hade spelskallen att göra samarbetet enkelt och självklart. En pojk från Degerfors kan mycket väl vara arvtagaren.

Ola Toivonen har vuxit enormt sedan han lämnade bruksorten för några år sedan. Då var han en tjurig talang med uselt humör, inte helt olik en ung Zlatan på det viset. Resan via Malmö och U21-landslaget till Eindhoven har slipat bort kantigheterna, och mejslat fram en diamant.

Ola hade ett par fina skottlägen i första halvlek, men marginalerna emot sig. Därför kändes det så rättvist när han fick sätta 3–0 på en nick tio minuter efter paus.

Toivonen visade i går att han har förmågan att läsa Zlatan, att spela med honom i stället för att se på och beundra. Jag tror att Ola är Hamréns förstaval när allvaret börjar i september.

Mer läsning

Annons