Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika vägar till toppen

Malmö mot Örebro. En given seriefinal inför den allsvenska premiären enligt experterna. Men när vi nu börjar närma oss halvtid skiljer hela 13 poäng mellan lagen. Trots kvällens skånska viktoria. Inte mer än logiskt, om ni frågar mig.

Annons

För medan Örebro rullat fram som en vinstmaskin har det blåst rakt igenom det skånska skrytbygget.

Laget har helt saknat stabilitet i sina prestationer. Suverän seger mot Leksand i ena matchen, förbryllande förlust mot Sundsvall i nästa. Ömsom vin, ömsom vatten. Uddamålssegern mot Örebro var en imponerande insats. Med ett dödligt effektivt powerplay satte de stopp för närkingarnas segertåg. Det var inget snack om saken, hemmasegern var helt i sin ordning även om avgörande föll sent. En passiv serieledare hoppades på en gratischans att avgöra. Poängtörstande Malmö gasade på och skapade läget på egen hand.

Men allsvenskan är ett maratonlopp. Den här matchen var värd exakt tre poäng. Det finns 90 andra poäng kvar att spela om. För att ge perspektiv. Hur bra man än är i en enskild match spelar ingen roll, allsvenskan vinner det lag med högst lägstanivå. Eller det mest stabila, om ni så vill.

Jag frågade Håkan Södergren hur man bygger ett vinnarlag. ”Genom att ta lagom stora steg i utvecklingstrappan”, löd den stora grabbens kloka svar. Vill man ta reda på skillnaden mellan Örebro och Malmö räcker det att syna just den sömmen.

Man glömmer lätt att skåningarna inte ens tog sig till playoff i fjol. Därifrån är steget till att bli ett topplag väldigt långt, ett lagom steg tar dig inte ens halvvägs. Så Malmö kraftsamlade sig, tog sats och kastade sig upp för den där trappan för allt vad tygen höll. På vinst och förlust.

Har personligen haft svårt att hänga med i haussen kring Linus Klasen. Värvningen osade flopp från första stund. Mot Örebro glimtade han till en gång och det räckte för seger. I sina bästa stunder är han en mycket sevärd hockeyspelare men jag är tveksam till att han ens kan stava till ordet lagkapten. Han kan säkert vara kronan på verket men aldrig dess grundfundament.

När Örebro skulle ta det sista steget till att bli ett riktigt topplag plockade man in Vretstorpssonen Emil Kåberg. Han har inte ens en tiondel av spektakuläre Klasens teknik och spelsinne. Men på Kåbergs axlar kan man bygga berg. Olika sätt att tänka och olika vägar att nå toppen. Vilken som är bäst? Svaret får vi först i början av mars men ta en titt i tabellen redan nu. Det brukar ge en hint.

Mer läsning

Annons