Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro bara i början av Växjös resa

Det är svårt att hålla en så total och oförställd glädje i från sig. Även om den gör lite ont också. Vuxna män som gråter öppet och kramas utan skam, sånt ser man sällan i något annat sammanhang.

Annons

Minuterna efter att den feta damen sjungit i Behrn arena bröt det stora, småländska kalaset ut. Södertälje besegrade Rögle, och skickade därmed Lakers till elitserien.

Vet inte hur många de var, men kanske bortåt ett tusental, och de lät som tiotusen. Supportrar och spelare och ledare älskade varandra där ute på isen. Det var gott att se på.

Taggen som svider lite är förstås att det var ”fel” lag som firade, fast ändå alldeles rätt. Det måste medges. Örebro Hockey har spöat Växjö fyra gånger i allsvenskan, men när det gällde på riktigt blev det smörj gånger två.

Det är ingen tillfällighet. Det kallas erfarenhet. Den har Växjö skaffat sig över tid. Örebro har bara påbörjat samma resa.

Tre år på rad i kvalserien har gjort smålänningarna till ett cyniskt hockeylag. Ett lag som inte bjuder på något, som med noggrant tålamod tråkar sönder motståndare. Som hugger utan pardon när tillfälle bjuds och dödar effektivt.

Örebro var till synes överlägset i första perioden i går, skapade mängder av lägen, men lyckades inte lura Oscar Ahlsenfelt. Målvakten har naturligtvis en stor del i Växjös lyckade kval. 95,42 procent av skotten räddade är alldeles strålande.

Ahlsenfelt räddade 18 skott första 20 minuterna. Växjö sköt fem, ett gick in.

I andra glömde hemmalaget allt vad försvarsspel heter. Fibblade och bjöd generöst när Växjö fick gå fram till 5–0. Skottstatistik säger sällan allt, men 37–17 i hemmafavör säger ändå en hel del om på vilket sätt Växjö gick in till den här matchen. Och så har laget manövrerat ut lag som Modo och Södertälje också. Har skällts för grishockey, men skrattar sist.

Växjö Lakers bildades för 14 år sedan. Har sedan med imponerande metodik flyttat fram sina positioner från år till år. Inget supervärvande, inga flashiga namn, men små steg åt rätt håll varje dag.

Örebro Hockey har i princip gjort Växjös 14-åriga resa på två. Bortsett från det sista steget. Det är naturligtvis också imponerande. Peter och Lars ”Mozart” Andersson har gjort ett enormt jobb med en klubb som egentligen inte har en organisation, i en hall som folk skojar om.

Det finns all anledning att ha en tro på framtiden. Det finns också all anledning att skynda långsamt. Se kvalserien som den bonus den är, dra de lärdomar som Växjö dragit tidigare och fortsätta rusta lag och klubb.

Hallen får en ansiktslyftning som ska vara klar till hösten. Det är en viktig pusselbit för att kunna skapa en ekonomi som går i takt med de sportsliga visionerna.

Nu är frågan vilket lag som gör Växjö sällskap i elitserien nästa säsong. Modo, Södertälje och Rögle är med i racet. Örebro är med och bestämmer, möter Modo på onsdag och Rögle på fredag.

Mer läsning

Annons