Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro bättre än AIK och Växjö

Jag skrev redan efter tio omgångar att Örebro Hockey kommer att spela i kvalserien i vår igen. Då hade laget tre förluster och Västerås, Leksand, Malmö och Bofors som elakt fasthäftade Nikotinplåster i ansiktet.

Annons

30 omgångar senare är plåstren bortrivna och Örebro är bara ett par vinster från att fixa en kvalseriebiljett – och få dyrbar tid till avgörande förberedelser mot elitserien.

Men mest spännande: Örebro är inte bara bättre än Leksand för fjärde gången den här säsongen, utan även klart bättre än Växjö och AIK när de lyckades kvala sig upp den två senaste säsongerna.

Örebro har redan skramlat ihop 90 poäng. Bara sju poäng mer krävdes för att laget förra säsongen skulle säkra en direktplatsbiljett till kvalserien. Fyran Leksand slutade då på just 90 poäng och hamnade i förkvalet.

Säsongen innan gick Växjö vidare till kvalserien som tredje och sista direktlag med 102 inspelade poäng. Fyran Almtuna fick ihop 95.

Örebro Hockey är på väg att göra en bättre säsong än både Växjö och AIK – som de två senaste säsongerna klarat att ta det stora steget upp från allsvenskan till elitserien.

Örebro Hockey är efter 40 spelade omgångar bättre i allt – poängsnitt, målsnitt och insläppta mål. Och statistik ljuger som bekant aldrig.

Titta i min sammanställning här under krönikan. Den gäller de tre senaste säsongerna, då Örebro medverkat i allsvenskan och grundseriens matchantal varit 52 matcher. Inte 45 som tidigare år.

Örebro Hockey utklassar både Växjö och AIK i poängsnitt. 2,25 mot Växjös 2,05 och AIK:s 2,0. När Växjö gick upp i elitserien 2011 hade laget i allsvenskans grundserie ett snitt på 3,7 mål och släppte i snitt in 2,4 mål. Framgångssiffror som Örebro nu speglar sig i.

När AIK gick upp säsongen före hade ”Gnaget” i allsvenskans grundserie ett snitt på 3,3 mål och släppte i snitt in 2,5 mål.

Behåller Örebro poängsnittet på 2,25 poäng i de resterande tolv omgångarna slutar laget på 117 poäng efter 52 omgångar.

Siffror Örebro Hockey ska vara oerhört stolta över.

Men som i en kvalserie har samma status som toapapper.

Då krävs det att Örebro fortsätter efterlikna Växjö och lyckas toppa målvaktsduon Nicklas Dahlberg och Andro Michel. Till samma klass som Viktor Fasths och Oscar Alsenfelts hysteriska kvalserier.

Mer läsning

Annons