Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro drabbad av SVT:s förbannelse

Örebro –årets bästa idrottsstad. Det var ifjol men känns redan oändligt avlägset.
Stan har sjunkit från toppen till botten fortare än någon kan stava till Sveriges television.

Annons

I förra veckan kom en påminnelse om en tid som flytt. Från SVT kom ett pressmeddelande om att en första kandidatlista tagits fram på 36 nominerade städer som ska slåss om titeln Årets idrottsstad 2012. Inget konstigt med den. Med ett stort undantag.

Örebro var åter en tänkbar vinnare.

Vi som dagligen följer Örebroidrotten fattade ingenting. Den kändes lite...pinsam. Lika stolt som vi alla kunde vara över hederstiteln ifjol, lika generad blir vi över att Örebro ens kan nämnas i detta sammanhang igen.

Med motiveringen ”Örebro har toppidrott i alla de stora sporterna”, segrade Närkes huvudstad överlägset 2011.

I ett soligt reportage intervjuades nio idrottspersonligheter från stan av SVT:s reporter framför Slottet. Inte ett moln syntes på himlen.

Vad få då anade var att peaken verkade vara nådd.

Eco Örebros Pierre Hampton har precis skrivit på för Norrköping, Emelia Erixon lämnat Kif Örebro för division 3-laget Kumla, Örebro Volleys Hanna-Fia Lundmark flyttat till Katrineholm och Simon Folkesson bytt ÖSK Bandy mot Broberg.

I inslaget säger ÖSK:s Patrik Anttonen:

–Just nu känns det som allt är på väg framåt.

Det kan vara den sämsta profetian på flera år. Han själv har exempelvis inte spelat en enda minut sedan den där junidagen och hans lag är tvärsist i allsvenskan efter nytt klubbrekord i vinstfria matcher.

Under vintern har damerna i ÖSK innebandy och ÖSK handboll rasat ur elitserien i expressfart. Eco Örebro var supersist men klarade sig kvar på grund av att basketen har stängd liga. Det flerfaldiga mästarlaget Örebro Volley tvingades kvala sig kvar. Örebro Hockey vann visserligen allsvenskan men klappade ihop i den följande kvalserien.

SVT fick också för sig att räkna racingstjärnan Marcus Ericsson till Örebro. Tack för det, säger jag. Han har knappast rosat GP2-marknaden så här långt.

Vi får väl bara hoppas att tv-bolaget inte fortsätter vidga sina vyer genom att titta på nuvarande tabell för Kumlas speedwayindianer eller kvalet för handbollens Lif Lindesberg.

Örebros två stora fotbollsdominanter ska vi bara inte tala om i detta sammanhang. ÖSK kämpar med sin värsta sportsliga kris på många år. Kif Örebro har platsen precis över nedflyttningsstrecket. Inte mycket att skryta med i detta sammanhang.

Hur kunde det då gå så illa? Min förklaring är lika enkel som given: det är SVT:s fel. Örebroidrotten har drabbats av Årets svensk-förbannelsen.

Den minnesgode läsaren

kommer kanske ihåg Rapportredaktionens utmärkelse under 1980-talet till den svensk som ansågs ha varit mest i händelsernas centrum. Alla vinnare drabbades sedan av bakslag året efter.

Refaat El-Sayed tvingades avgå från vd-posten i Fermenta. Hans Holmér, blev länspolismästaren som fick personifiera fiaskot för Palmeutredningen. Förlagsredaktör Ebbe Carlsson fällde ministrar och fälldes själv för varusmuggling.

1989 visade det sig att den person som bäst uppfyllde kriteriet var misstänkte Palmemördaren Christer Pettersson. Då gav Rapport upp och slutade utnämna Årets svensk.

Frågan är vem som gett SVT tillstånd att väcka denna olyckstradition till liv på sportens område? Mönstret upprepas så tydligt.

På länsmuseet pågår utställningen om idrottsstaden Örebro en kort tid till. Skynda er gärna dit för att se den. Men därefter kan vi väl alla vara överens om att inte nämna detta med ett ord.

För snälla SVT: gör Örebroidrotten en tjänst –lämna den i fred framöver!

Mer läsning

Annons