Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro gick framåt när Fahlander steg bakåt

Ny seger mot Almtuna och vinnare i Extreme makeover-tävlingen: Örebro Hockey.
Ballongen med glappande löständer har blivit till en dammsugare med huggtänder.

Annons

Mikael Fahlander hittade rätt väg till slut. Han klippte av navelsträngen som band honom samman med sin uppkäftiga blogg, tog ett steg tillbaka och fick för första gången utrymme att dra i rätt marionettrådar.

Tiden är borta när man hybrisaktigt blåste upp Örebro Hockey-ballongen i ett andetag, chansade med dyra utländska spelare och mannen med pengarna – Mikael Fahlander – svingade som en packad Mike Tyson på sin välbesökta blogg.

En rak över munnen på Tingsryd. En låg nedifrån över mjälten på Bofors. Vecka efter vecka.

Alla som blev träffade såg en stor mun med en ännu större plånbok. Men med ett eget lag som länge vajade som en bowlingkägla som inte bestämt håll att falla åt.

Men som i alla fall inte gjorde det uppåt.

Det sved ett tag men gjorde inte ondare än att man spöade det laget matchen efter. Nu är det annorlunda. Ballongen har pyst. Kvar är pumpen som successivt pumpar upp de nya musklerna. Mikael Fahlander klev bort från strålkastarljuset, ställde sig i skuggan och började dra i trådarna för sina marionetter. Det var det bästa han kunde göra och grunden till succén Örebro nu upplever. En smartare strategi som ger lugn, färre rubriker – men positiva. Även om jag gärna skulle unna Fahlander att slita bort silvertejpen från munnen, skicka en skumpakork i taket och primalskrika som en galen professor:

– Så här bra är Örebro era dönickar! Kan ni fatta! HAHAHA!

Men tränaren Peter Andersson – som Fahlander plockade hem efter en misslyckad sejour i Malmö – fungerar nog även som ljuddämpare. Alla andra lag tycks, i alla fall utåt sett, fortfarande vara favoriter när Örebro möter dem. Slår ur underläge. Inte dykande som en kobra ur bloggträsket mot någon oskyldig strupe kvällen före match. Ger ingen onödig tändvätska.

Örebro Hockey har mognat som klubb. Nu blir resan mot elitserien spännande att följa. AIK tog sig hela vägen förra säsongen. Med ett lag klart sämre än det Örebro har nu. Samtidigt vet man att över 52 matcher kommer med sannolikhet två svackor. De lag som binder flest kuddar under baken och landar både mjukast och snabbast blir bäst.

Förra säsongen blev Växjö tredje och sista lag att nå direktplatsen till kvalserien. 102 poäng och ett snitt på 1,9 poäng per match krävdes. Leksand, som vann allsvenskan, slutade på 107, tvåan AIK på 104.

Efter segern mot Almtuna har Örebro 48 poäng på 20 matcher och ett snitt på hela 2,3 poäng per match. Med samma form de resterande 32 omgångarna slutar Örebro på förkrossande 119 poäng. Förra säsongen gav en tiondeplats och 63 poäng. Bara för att påminna er som har lika lätt som jag att glömma.

Till sist: Hotelldirektör Anders Fensby in som klubbdirektör. Ingen skräll alls enligt mig. Fensby var vännen Fahlanders förstaval som ny ordförande i höst. Men av personliga skäl kunde Fensby inte ta det jobbet just då.

Fahlander höll tyst, och drog i några nya trådar.

Mer läsning

Annons