Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro har kvalitet - Bik får flytta berg

Form. Man har eller saknar den. Man är i form eller ur form och sällan är det någon som riktigt vet hur eller varför. Tunga ben, trötta skallar, typ.

Annons

Hörde Örebro Hockeys tränare Peter Andersson ta i ämnet formsvacka som en period då hjärnan och händerna liksom inte synkar. Ledningarna överbelastade, signalerna går inte fram som de ska.

Resultatet blir konstiga beslut, passningar som slås ett ögonblick för tidigt eller för sent, träffar skridskor istället för klubblad – hela maskinen hamnar i otakt.

Och just så är det, för just så ser det ut, och just så känns det. Varför? Det är en helt annan fråga. Alla drabbas, lag som individer.

Vad gör man åt sånt? Enkelt. Man gör allt så enkelt och så grundligt som möjligt.

Med hockeytermer ungefär så här: Inga svåra dragningar, inga extra luriga passningar. Sarg-ut, över röd linje, dumpa pucken in i zon och jaga som bara fan. Prio i defensiven: Var på rätt sida hela tiden, mellan pucken och det egna målet, vänta ut motståndarens misstag.

Problemet är att det enkla lätt blir det svåra, eftersom hjärnan gärna vrider till saker när kroppen inte fungerar som vanligt och man väljer att komplicera i stället för att förenkla. Missriktad kompensation.

Örebro Hockey och Bik Karlskoga har klampat fram genom allsvenskan, sedan i september faktiskt, egentligen utan att falla i några formgropar alls. Det där som brukar kallas hög lägstanivå. Fyra månader som två tåg på räls raka vägen mot kvalserien.

Bik dippade för några veckor sedan, ramlade ner i fyra förluster, och många trodde nog att laget lekt färdigt i toppen. Men i Karlskoga vet varje spelare vad det kostar att vinna. Sam Hallam har inte ett lag som lirar bort några motståndare. Med några undantag – Linus Persson, Marcus Nilsson som exempel – är laget överfullt av spelare som är bättre på att irritera och provocera än på läckra dragningar och överrumplande passningar.

Det är inte estetiskt tilltalande, men det äger självinsikt och tillräckligt mycket hjärta för att vara svårt att ogilla ändå.

Örebro Hockey är raka motsatsen. Har spelare som Conny Strömberg, Jared Aulin, Marcus Weinstock och ... äsch, de flesta egentligen. Och de är kapabla att vända ut och in på ett helt försvar med briljant individuell skicklighet.

Vi har sett några prov på hur det kan bli när signalerna inte går fram och laget glömmer vad som måste göras då. Som när Bik vann med 4–0 i Nobelhallen för en tid sedan. Det var på väg åt det hållet i går. Bik ledde med 1–0 och ägde matchen när Daniel Bellissimo bjöd på 1–1. Så lite krävdes för att ge Örebro energin att resa sig.

Örebro har de kvaliteter som krävs för att vinna en kvalserie. Det är en fråga om form.

Av Bik Karlskoga krävs en ”Väsby” – att prestera långt över förmåga och flytta berg. Sånt är svårt, men inte omöjligt. Det vet man.

Mer läsning

Annons