Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro har något stort på gång

Bland byggställningar och plankor slår Örebro hela hockey-Sverige med häpnad. Nionde raka segern kom mot Bofors, i ett möte som var precis så hett och intensivt som ett länsderby ska vara.

Annons

Det avslutades som traditionen bjuder med ett par matchstraff när det till slut brast för isens argaste spelare Martin Sandgren som slogs med Dustin Kohn.

Två gånger den här säsongen har Örebro lyckats behålla kylan mot ett Bofors som alltmer framstår som en frustrerad lillebror. Isens kyligaste spelare Henrik Löwdahl var magisk och gjorde fyra mål och hockeykonstnären Conny Strömberg målade med stora drag. Fem assist, galet bra.

Men det jag framför allt imponeras av är att Örebro på bara ett par år skakat av sig de allsvenska barnsjukdomarna och agerar som en maskin på isen där alla i laget vet sin roll och sin plats. Nye målvakten Nicklas Dahlberg är ett fynd. Seger i varje match hittills. Han känns nästan oslagbar vid tillfället.

Nästan 4 000 åskådare lyckades Örebro trycka in i byggarbetsplatsen som egentligen bara har plats för 3 600. Fint folk som Färjestads vd Håkan Loob fick sitta på plankor högst upp i arenan och Örebros styrelsefolk upplät sina platser för att fler skulle få plats. Klubbdirektören Anders Fensby berättade att man lätt kunnat sälja 5 000 biljetter och att klubben tappade en kvarts miljon i går på grund av bygget.

Det pågår just nu en debatt om hurvuvida ishockeyn är på väg att ta över i Örebro.

Segla förbi ÖSK och fotbollen.

Har sagt det förr och säger det igen: Det kan absolut ske.

Men dit är det fortfarande en hyfsat lång väg att vandra.

Som situationen är just nu drar ÖSK mer än dubbelt så mycket publik som Örebro Hockey, 7 400 i snitt att jämföra med hockeyns 2519.

Minst ett av två scenarier måste inträffa för ett tronskifte: Örebro Hockey ska gå upp i elitserien eller ÖSK åka ner i superettan. Då kan det hända saker och det fort, inte minst på sponsorsidan. Att bedriva både allsvensk fotboll och elitseriehockey tror jag inte att en stad av Örebros storlek mäktar med. Gävle klarar det visserligen, men där kommer Brynäs ändå alltid att vara folkets lag. Brynäs drog förra säsongen in 45 sponsormiljoner medan Gefle IF fick ta smulorna, omkring åtta miljoner.

I såna här fall är det alltid bra att ta en titt på historien. Man kan alltid lära sig något av den. När gamla ÖIK låg i elitserien, säsongerna 1976-77 och 1978-79, drog laget i snitt runt 3 400 åskådare på hemmamatcherna. Men då ska man komma ihåg att ÖIK båda säsongerna var avsågat hela våren och lockade då bara drygt tusen åskådare i flera av matcherna.

Samtidigt hängde ÖSK på fallrepet och trillade ur allsvenskan 1978. Publiken svek och inför sista ödesmatchen mot Västerås SK, då det kom närmare 12000 åskådare, låg snittet på knappt 3700 åskådare.

Här hade ÖIK en jättechans att ta över i stan men räckte inte till varken sportsligt eller ekonomiskt och kraschade så småningom i en konkurs.

Mer än 30 år senare känns det som att hockeyn är på väg att få en ny chans.

Örebro Hockey har något stort på gång.

Mer läsning

Annons