Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro Hockey fick upp brallorna i tid

Ibland har man tur, ibland inte. Örebro Hockey stod med brallorna nere långt in i tredje perioden mot trätobrodern Bofors, men lyckades på något vis hala upp dem tillräckligt för att slippa få stryk på bara skinnet.

Annons

Värmlänningarna hade 3–2 och koll, men en oturlig puck out-utvisning på Daniel Wessner gav Örebro en väg in i matchen. Den tog Conny Strömberg, vem annars, och gjorde om till 3–3.

Strömberg, som haft en riktigt usel kväll så långt, skickade in en puck mot Micael Andersson, som hade vänligheten att styra den i egen bur.

Det var inte rättvist med något enda mått. Att Örebro till slut fick med sig två poäng från matchen måste bokföras på kontot ”vinster vi inte riktigt var värda”.

Marcus Jonasén och Thomas Enström gjorde comeback, och hyllades vid line-upen för det. Jonasén gjorde två byten innan han tvingades åka ut och byta om. En elak bentackling sänkte Fredrik Ericson och kostade matchstraff.

Jag vet inte om domaren gjorde rätt bedömning, kneeing kan ge allt från två minuter till 5+20. Gissar att Ericsons plågor, en lårkaka skulle det visa sig, la grund för det hårda valet.

Bofors fick fem minuter på sig att ta ledningen, och lyckades med en halv minut kvar. Resten av perioden var hemmalagets. Johan Sjödell-Wiklander kvitterade vackert och hällde vatten på en måltorka. Det gav självförtroende nog att sätta två straffar på exakt samma sätt, vilket blev avgörande.

Örebro har uppenbara problem med Bofors in your face-hockey. Ständiga efterslängar, en extra tryckare, en handske i ansiktet – allt för att irritera. Motmedlet är förstås att dra upp tempo, sätta fart på pucken, sticka in näsan och ta smällarna för att få med sig utvisningar. Örebro har en tendens att i stället backa, tveka, tappa fart, hamna i hörnen.

Ola Nilsson känns just nu som förstemålvakt. Han kom för att avlasta Michal Zajkowski, men har som det ser ut lastat av ”Zacke” i båset. Det är bra. Konkurrens är alltid bra. Zajkowskis kapacitet känner vi till. Nu måste han upp en nivå för att ta tillbaka spaden.

Derbyinramningen är svår att klaga på. Det enda jag har att invända är att Bofors-klacken nödvändigt skulle bränna av en bengal strax före nedsläpp. På vilket sätt det skulle höja stämningen förstår jag inte. Tvärtom, inte ens om man kommer från Karlskoga kan man väl uppskatta stanken av bränt krut inomhus.

Från hemmasupportrarna hörde jag faktiskt inte en enda hatramsa. Befriande.

Örebro Hockey har sex matcher framför sig som kommer att leda direkt till kvalserien, eller till playoff. Två tuffa bortamatcher mot Almtuna och Västerås närmast. Sedan Leksand och Sundsvall hemma.

Efter det ska Örebro till Ängeholm för att möta Rögle i näst sista omgången. ”Dit vill man helst inte åka med kniven mot strupen” sa Conny Strömberg när jag pratade med honom efter matchen mot Oskarshamn.

Risken, eller chansen om man ser det så, är betydande att det blir så. Den matchen kan komma att gälla en kvalseriebiljett. Vilken jäkla läcker utmaning, i så fall.

Mer läsning

Annons