Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro i topp - men Kumla kan bli flopp

40 lag kommer till start och tio ska vidare till SM-finalen. På lördag startar ridsportallsvenskan runt om i Sverige och åtta av lagen rider sin första omgång i Karlslund.

Annons

Taggade för medalj är som vanligt Örebro fältrittklubb och jag vill tro att det är dags igen. Efter att ha sett Örebro ta medalj efter medalj för att sedan missa några finaler var det skönt förra året när dom var tillbaka på Strömsholm igen.

Väl där gick det inte så bra och ryttarna låg efteråt i respektive hästbuss och tjurade men det var ett fall framåt.

Till Örebros nackdel är att det är så pass lågt i de första omgångarna. Laget har många bra ryttare som rider svår klass och att behöva rida 1,30 i de första omgångarna för Niklas, Elin och Eva är lite fjösigt.

Det är lätt att peta ner en bom samtidigt som mindre namnkunniga ryttare kan sätta nollor.

Laget kommer egentligen mer till sin rätt i sista omgången när hindren blir högre och slutligen på finalen där det tuffar till sig betydligt.

För Kumla är jag långt ifrån lika optimistisk. Alla som varit med i hästsvängen vet hur lätt det är att hästar blir skadade eller är ur form. Att som nu behöva skrapa ihop lag redan till första omgången och tro att det ska gå utan reserver är vanskligt

Men såklart värt ett försök.

Vanskligt också är att trots att Kumla nu gör sitt fjärde år i högsta serien saknar de flesta av årets ryttare elitserierutin. Vad har hänt med Kumla som inför varje säsong presenterat en lång rad aktuella ryttare?

I år låter det annorlunda. Det är skadade hästar men också ryttare som av olika anledningar inte kan eller vill vara med. Där det helt enkelt inte verkar vara prioriterat.

Kumlas chans att hänga kvar tror jag är att de måste förlita sig på de andra lagens svaghet. För det har hänt många gånger förr att lag som man tror ska vara med i toppen inte ens har lag i sista omgången när toppryttarna kan ha fått viktigare tävlingsuppdrag utomlands.

Klubben Hoppryttarnas trupp består till exempel av hela familjen Krog. Vad händer där om en nationshoppning kallar? Eller om hela familjen får influensan?

Största frågetecknet just nu är annars hur det kommer att bli med andra och tredje omgången som ska gå utomhus i Västervik redan 24-25 april. Det är alltid årets första utomhustävling och brukar vara vårblaskig.

Efter den här vintern med meterdjup snö känns det som ett stort frågetecken om ridbanorna är klara för tävling redan i april.

Högst tveksamt om du frågar mig och kanske blir arrangörerna tvungna att tänka om och göra elitserien till en inomhustävling i år.

Mer läsning

Annons