Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro kan bli bäst igen

2011 utsågs Örebro till Sveriges bästa idrottsstad av SVT sport. I år är Örebro en av 40 kommuner som fyller kriterierna.

Annons
Lisa Dahlkvist, Örebro Hockeys Emil Kåberg, Fredrik Lindgren, Emilia Fahlin, Richard Göransson och Kif Örebro.

2011 var första gången som SVT sport utsåg Sveriges bästa idrottsstad. Och då blev det Örebro som tog hem priset. I fjol vann Göteborg och Örebro fick nöja sig med en elfte plats.

Nu är det dags igen, och SVT sport har släppt listan på de 40 kommuner (staden är samma som den svenska kommunindelningen, vilket exempelvis innebär att "Stockholmslag" bara räknas till Stockholm om de här hemma i Stockholms kommun) som klarar av kriterierna och kvalificerat sig till att tävla om utnämningen 2013. Och där är Örebro med. ( Tryck här för att läsa mer om kriterierna.)

Kriterierna är att kommunen ska ska ha minst fyra elitlag i 23 av landets största sporter. Varje sport är olika graderad. Och ett av lagen måste tillhöra högsta serien i någon av de åtta största sporter. Nytt för 2013 är att famgångsrika klubbar i individuella idrotter, exmpelvis friidrott, orientering, simning och skidor, räknas in.

För Örebros del så är största plusset det här året att Örebro Hockey har gått upp till elitserien. Störst minus är att ÖSK åkte ur allsvenskan. I toppkategorierna för lag återfinns också Kif Örebro och Eco Örebro. Bland framgångsrika individuella idrottare som kommer från Örebro nämns cyklisten Emilia Fahlin, speedwayföraren Fredrik Lindgren, racingförarna Richard Göransson och Fredrik Ekblom, ishockeyspelaren Calle Gunnarsson samt fotbollskvartetten Jimmy Durmaz, Lisa Dahlkvist och tvillingarna Marie och Kristin Hammarström som alla tillhör A-landslaget.

Vinnaren utses 1-7 juli under SM-veckan i Halmstad.

De nominerade är

Här är de 40 kommuner som kan bli Sveriges bästa idrottsstad 2013:

Borås, Botkyrka (ny), Eskilstuna, Eslöv (ny), Falkenberg, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge (ny), Jönköping, Kalmar (ny), Karlstad, Kristianstad, Leksand, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Nacka (ny), Norrköping, Partille, Piteå, Sigtuna (ny), Skellefteå (ny), Skövde, Solna, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Täby, Umeå, Uppsala, Varberg (ny), Västerås, Växjö, Ängelholm, Örebro och Östersund.

De kommuner som i år inte klarar kriterierna är Uddevalla, Gotlands kommun, Örnsköldsvik och Tyresö.

Mer läsning

Annons