Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro självklar allsvensk ledare

Vi har väntat på att det ska braka loss på riktigt. Släppa lite i fogarna, dåna och skaka och tjuta sådär som hockey kan göra när hockey är på sitt bästa humör. Nu behöver vi inte vänta längre.

Annons

Nu har vi fått två galna publikmatcher på mindre än en vecka, där nerven vibrerat djupt ned i fundamenten. En i Västerås. En i Örebro. Båda med Örebro Hockey som vinnare, och därmed rätt självklar allsvensk serieledare.

Det var tinnitus-varning i Behrn arena i går, en fantastisk stämning skapad av två läger som lät hatet vila till förmån för en enorm, positiv energi. Man kan tycka vad man vill om Leksand och den klubbens märkligt vridna självbild, men supporterskaran står i svensk särklass. Nu satt jag med dalaklacken i ena örat hela matchen, och det känns fortfarande som att jag är på väg att kantra.

Men Örebro Hockey satte ned klacken (ehhh, ja, förlåt...) och jagade Leksand sönder och samman. Med väldigt mycket tyngd och inte utan finess manövrerades de vitblå ut, tillbaka, allt längre ned i egen zon tills de bokstavligen stod med ryggen mot väggen.

Det är oerhört jobbigt att möta Örebro nu. Fyra kedjor som mal, som stör och trycker, men som för den skull inte saknar briljans.

2–0-målet var ett alldeles perfekt exempel. Emil Kåberg som mosar Joonas Rönnberg bakom Leksands kasse, så att denne skickar en puck i panik i rundeln. Stoppas vid blå, passas till en alldeles fri Johan Adolfsson, som iskallt rundar Erik Hanses och nätar. Styrka, tyngd och teknik i en sekvens.

1–0 gjorde Pär Edblom, som han mer eller mindre lovade i NA inför matchen. Edblom är en center som är bra på allt, som egentligen saknar svagheter, men som kommit lite snett in i säsongen. Andrecenter i fjol, tredje eller fjärde nu – jag tror att Edblom haft lite problem med den omställningen.

Det gäller att inse att en plats i det här laget över huvud taget är bra. Fyra starka kedjor, ändå stod Thomas Enström utanför i går. Och alla fyra gjorde mål.

Målvakten Nicklas Dahlberg är i oerhörd form. Har släppt in 15 mål på 11 matcher, och ett lag som släpper in ett eller två mål per match har alltid en bra chans att vinna. Dahlberg och Örebro har sex raka segrar nu.

Målvakten försvarar inte ensam, men ger trygghet tillbaka till sina lagkamrater, som i sin tur litar på att han tar det han ska ta. Då behöver ingen överarbeta, var och en gör sitt. Det låter enkelt, men det är det inte, eftersom det är människor vi pratar om.

Michal Zajkowski hade liknande siffror, runt 95 procent i räddade skott, vid ungefär samma tid i fjol. Det är klokt att minnas. Örebro behöver få i gång Andro Michel också, behöver två vinnande målvakter. Skulle tro att han står mot Oskarshamn på måndag. Ett mentalt test för hela laget.

Ledargänget bjöd hela laget på grötfrukost inför matchen i går. Små saker som kan tyckas oviktiga, men som gör skillnad när man ska leva med, nästan på varandra under en lång säsong.

Mer läsning

Annons