Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro universitet blir idrottsvänligt

Det blev nobben som Riksidrottsuniversitet. I stället erbjuds Örebro bli "idrottsvänligt lärosäte".

Annons

Riksidrottsstyrelsen har fattat beslutet att utse tre Riksidrottsuniversitet. Det blir Umeå Universitet, Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH)/Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Göteborgs Universitet/Chalmers som får den möjlighet från och med hösten 2015, skriver riksidrottsförbundet i ett pressmedelande.

Syftet är att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft och ge goda möjligheter att kombinera akademiska studier med en satsning på elitidrott.

- Närmast väntar nu dialoger med universiteten för att diskutera hur vi tillsammans skapar de bästa förutsättningarna för aktiva och tränare, säger Petter Mattsson, idrottschef på RF.

Elva universitet och högskolor hade anmält intresse att bli certifierade RIU. Ännu flera kan tänka sig att vara så kallade idrottsvänliga lärosäten, IVL. Ett av de som erbjuds den möjligheten som kompensation är nu bland annat Örebro universitet.

De övriga är Mittuniversitetet, Högskolan Dalarna, Linnéuniversitetet, Högskolan Halmstad, Malmö Högskola, Linköpings universitet, Karlstad universitet, Högskolan Jönköping, Stockholms universitet, Södertörns högskola, Teologiska högskolan och Uppsala universitet.

Mer läsning

Annons