Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro vann respekt i hockeytemplet

”Smekmånaden är över för Örebro Hockey” har flera elaka tungor hävdat efter lagets två hemmaförluster. Men matchen mot Leksand var ett tydligt slag tillbaka. Det var till och med så att vissa journalister på pressläktaren förvånades över hur bra Örebro faktiskt var i Dalarnas eget hockeytempel.

Annons

Två och en halvtimme från Örebro till Leksand i NA:s snövita redaktionsbil. Parkera, gå mot pressrummet och under vägen dit mötas av välsminkade cheerleaders, matchvärdar som knappt vet vad ett pressrum är och några överförfriskade örebroare. In genom pressrummet, som måndag till fredag förvandlas till en förskola, och ut på pressläktaren. Högt, högt upp. Vi satt faktiskt närmare taket på Tegera arena än isen.

En korv hann jag också med innan matchen, och just en sådan såg Stefan Warg ut att vara väldigt sugen på när han redan efter 2.12 blev uppsnurrad å det grövsta vid Leksand 1-0-mål.

”Var är vargen?” var det säkert många som undrade. Själv satt jag med kaffe i handen som ännu inte hade hunnit svalna, en Göteborgs rapé innanför läppen och befarade att det här skulle bli Leksands afton.

Innan matchen berättade Peter Andersson att matchplanen var att stå upp i början och sakta växa in i matchen. Det följdes till punkt och pricka. Det blev ingen festafton för leksingarna. Det blev två poäng, men det kostade flera liter svett.

För Örebro gjorde 1-1 nästan lika snabbt i andra som Leksands 1-0 i första. Att sedan Orrsten i powerplay gav bort pucken som en present till Ollas får bara inte hända, men rytmen som gästerna hade fått in kom aldrig i otakt trots den fadäsen.

Det såg faktiskt ut som att Leksand stundtals var förvånade över hur Örebro uppträdde i matchen, och gästerna hade absolut inte behövts skämmas i fall man hade snott med sig samtliga poäng hem till Närke. En sådan som Sjödell-Wiklander var stekhet, framför allt i den tredje perioden där även Conny Strömberg studsade tillbaka en smula efter flera underkända matcher.

Årets fynd är dock Michal Zajkowski. Så lugn och så trygg, precis som ett litet barn i mammas famn. Med det spelet är han definitivt värd en ny chans i elitserien, med eller utan Örebro.

Leksand är en klubb som ofta har övertro till sin egen förmåga. Det bevisar inte minst det fyra år långa mörker som klubben har vandrat i sedan man skickades ut ur elitserien våren 2006.

I år är det ”nya” Leksand alla pratar om. Tunga, men också dyra, namn som Thomas Rodin, Oliver Ekman-Larsson, Peter Nordström och Pelle Prestberg är borta. Lönebudgeten har stramats med 30 procent eller för att vara mer konkret, med åtta till tio miljoner. Modellen att satsa på ungtuppar, vilket gav Malmö Redhawks smeknamnet ”Babyhawks”, är det som gäller för den forna storklubben där sedlarna i plånboken blivit allt färre.

Men visst hör man hemma i elitserien. Det bevisar inte minst gårdagens publiksiffra. 6 513 är faktiskt nästan dubbelt så mycket som AIK och Södertälje drar till vissa av sina hemmamatcher i elitserien.

Fast elitserien 2011/2012…nja, det tror jag inte riktigt på.

Fick för övrigt ett trevligt mottagande i pressrummet av Lars ”Nubben” Andersson, som direkt blottade mina hockey-kunskaper när han berättade att han faktiskt har spelat i Örebro under 70-talet. Fast samtalet gled ganska snabbt över på Marcus Weinstock och ”Nubben” frågade intresserat hur det går för deras gamle lirare nuförtiden.

”Helt okej”, var mitt något svävande svar. Det stämde bra in även på hans prestation igår.

Efter matchen kom ”Nubben” också fram till mig. Han, liksom flera andra lokaljournalister, konstaterade utan att blinka att Örebro är det bästa laget de sett i år. Och från läktarplats hörde jag en blåvit skrika: ”Örebro var bättre, men rätt lag vann”. Det åsikten hade nog fler luttrade leksingar.

Det är inte svårt att bli avundsjuk på Tegera arena, eller Ejendals som den ju hette fram tills den här säsongen. Jag säger bara: vilken härlig hockeyborg.

Ha bara tålamod alla örebroare så ska ni se att Behrn arena inte heller blir så pjåkig nästa säsong.

Mer läsning

Annons