Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro Volley skriver annorlunda historia

Volleybollsäsongen har rivstartat och inget verkar vara sig likt.
Örebro Volley har den sämsta starten på över 20 år och har ännu ej vunnit.
Laget har redan börjat skrivit historia men inte på det positiva sättet som vi är vana vid.

Annons

Volleyboll skiljer sig ganska mycket från andra lagidrotter och har faktiskt i många avseenden mer gemensamt med individuella nätsporter som tennis, badminton och bordtennis. I tävlingssituationer svänger övertaget ofta mellan de två sidorna snabbt och ibland helt oförklarligt. Självförtroende är en färskvara och mental kontroll är livsviktig.

Det som gör volleybollen extra spännande är att man dessutom ska klara av självförtroendesvängningarna i ett kollektiv och man påverkas i högsta grad av varandras kroppsspråk och energier.

Vi tar torsdagens match där Örebro Volley skrotar RIG Falköping i de två första seten. Alla som deltog eller följde matchen räknade med en klinisk avslutning i tredje set. Bortalaget var helt vilsna i Idrottshusets gigantiska arena, men lyckades på något till synes oförklarligt sätt återuppstå och kämpa sig tillbaka in i matchen. Att man sedan vann det avgörande setet mot spillrorna av ett tidigare leende och vinnande Örebro Volley kändes helt naturligt.

Efter fyra raka förluster så förstår nog alla att det finns en hel del spöken i Örebrotjejernas huvuden. Mest oroad blir jag av hur laget uppträdde mot Falköping där man förvandlades från ett positivt glatt lag till ett lag med sänkta huvuden och negativt kroppsspråk, mot ett lag bestående av tjejer där de flesta är 16 år gamla. Att alla lag fruktar Örebro Volley är jag säker på, men mest rädda verkar Örebro Volley vara för sig själva. Det är enkelt att vinna när man spelar bra, men det kommer alltid att vara viktigare att kunna vinna när man inte spelar på topp och spelet haltar.

För Örebro Volley gäller det att hitta en ”vi har allt att vinna” känsla istället för den självbild som nu råder. Risken är att de tror att de är bättre än tabellen visar. Problematiken späds på med bra prestationer på träningar som skapar frustration när det knyter sig i matchspel. Särskilt tydligt blir det i jämna set där Örebro Volley visar en total oförmåga att vinna och verkar mer fokuserade på att inte misslyckas. Här brukar man få rota djupt i hjärtat och ställa sig frågan hur roligt det är att spela volleyboll?

På söndag hoppas jag att Örebro Volley visar att laget älskar att spela inte minst när det står 23-23 på poängtavlan. Då kan segernollan försvinna.

Mer läsning

Annons