Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebroaren ska sätta världsrekord

Förra året paddlade han nio mil på nio timmar.Nu siktar Danny Hallmén, 29, på att slå världsrekord – på 24-timmarspaddling på maskin.– Jag tror jag kan klara 23,5 mil, säger örebroaren.

Annons
Danny Halmén

Måndag den 9 mars, 11.00 på förmiddagen, är det dags.

Då ska förre elitkanotisten Danny Hallmén försöka göra något ingen gjort förut – paddla paddelmaskin i 24 timmar. Och därmed slå världsrekord.

– Jag har lusläst hela internet men hittar ingen som paddlat så långt tidigare. Min ”Vasapaddeln” förra året på nio timmar verkar var det längsta, säger Hallmén.

Då paddlade han nio mil under vasaloppssöndagen, samtidigt som Johan Johansson rodde lika långt. Ett äventyr som gett viktiga erfarenheter.

– Till skillnad från långdistanslöpning på löpband har man ju händerna upptagna när man paddlar, och därför krävs mer förberedelser. Jag trivs inte med camelbak-system utan har kateterpåsar med sportdryck fasttejpade på maskinen, och med en slang i munnen hela tiden, säger han.

Vilka blir de största utmaningarna?

– Skavsår är en risk, framför allt i händer och rumpa. Men jag har haft en tendens att klara mig från det, i varje fall i rumpan. Det jag är mest rädd för är att åka ut för inflammation i en hand eller axel. Och jag hoppas undvika alltför stora dippar, i varje fall att de kommer tidigt. Jag hoppas att de nio första timmarna går rätt smidigt, eftersom jag klarat av den sträckan förut, men det vet man ju aldrig.

Hur tränar du?

– Jag ligger faktiskt lite efter i träningsschemat just nu, har haft otur med sjukdomar efter nyår. De här kommande tre veckorna blir jäkligt avgörande för prestationen. Jag kunde köra på bra förra veckan, och nu ska jag lägga på lite mer distans. Det kommer bli många tvåtimmarspass, och kanske något uppåt fyra mil, säger Hallmén.

Eftersom ingen tidigare verkar ha provat att paddla i 24 timmar har Hallmén fått sätta upp sina egna regler kring rekordförsöket. Han har hämtat inspiration från roddvärlden, där rekordförsöken är noga reglerade. Bland annat kommer han att använda den mest vedertagna typen av paddelmaskin – Dansprint – och han kommer att få vila max tio minuter per timme.

– Det känns lite väl tilltaget, men kan vara bra om man råkar ut för ett magras eller så. När jag körde ”Vasapaddeln” vilade jag sju minuter totalt under nio timmar, men nu kanske det blir lite mer vila, säger han.

Utomhus har amerikanen Carter Johnson världsrekordet på 249,84 kilometer. Riktigt så långt tror inte Hallmén att han kommer.

– Det går lite långsammare inomhus, men mitt mål är att hålla 5.45-tempo på kilometerna. Ska jag klara 24 mil har jag bara tre minuters marginal per timme, då, och det kanske är lite snålt. Men jag tror att jag kan klara 23,5 mil eller så.

11.00 den 10 mars avslutas försöket, och då har vi svaret på om Hallmén grejat det.

Men tro inte att hans mål tar slut där. Efter rekordförsöket väntar en tävlingsintensiv sommar för Hallmén, som ska köra både VM och EM i quadrathlon (simning, kajakpaddling, cykling, löpning) och Åre extreme challenge, som i år är EM i multisport. Dessutom är han nybliven förbundskapten i kanotmaraton.

Mer läsning

Annons