Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebros backar stod med mössan i hand

Att stå bredvid och titta på är både lätt och rätt. Om man befinner sig på läktaren. Att stå bredvid och titta på när man är på isen är dumt. Ett beteende som kostade Örebro Hockey viktiga poäng i går.

Annons

Hemmaledning 2–1 med drygt fem minuter kvar av säsongens hittills viktigaste match. Då ska det vara skärselden att ta sig in framför Michal Zajkowski i buren. Det ska smaka blod och järn.

I stället stod Örebros backar med mössan i hand och lät Rögle kvittera och reducera på målvaktsreturer.

Tränaren Peter Andersson fnös efteråt och såg ut som att det borde vara skottpengar på sånt. ”Man kanske kunde tänka sig att knuffa omkull någon i såna lägen...” sa han. Ordet missnöjd är blekare än klorin i bland.

Örebro vek ned kepsen totalt i slutperioden, i en skitmatch rent spelmässigt. Inget av lagen imponerade, det var slarvigt och slafsigt på isen, men Rögle ville oändligt mycket mer när det kom till kritan. Och vann bara därför.

Satt och saknade två pjäser som kanske inte alltid får uppskattning efter förtjänst. Marcus Jonasén och Thomas Enström är skadade. Inte alltid briljanta när de är med, men jag är rätt säker på att de plockat handväskorna av en del medspelare i går.

Nu väntar roadtrip till Småland. Dags att studsa tillbaka mot Tingsryd och Troja, att stå upp igen. Fakta är att Örebro tidigare inte tappat en ledning i slutperioden till förlust den här säsongen. En gång är ingen gång, sägs det.

De två första perioderna var

rätt okej från närkingarna. 1–0 tidigt i första perioden dömdes bort för att domaren blåst mål för tidigt.

Jo, du läste rätt.

Jon Palmebjörk prickade ribban, domaren blåste mål, varpå pucken damp ned bakom Jonas Fransson och trycktes in av Marcus Weinstock. Efter en del tjat gled domaren ut för att höra med videogranskaren, som konstaterade att målet var regelrätt, men måste dömas bort för att domaren blåst för mål innan pucken faktiskt var inne. Moment 22, någon?

Rögle vann och Leksand vann över Växjö, och nu tajtar det till sig runt kvalseriestrecket. Rögle och Leksand är sex poäng efter Örebro, men Rögle har en match mindre spelad.

Det kommer att bli en strid på kniven, och för örebroarna gäller det att omedelbart inse att de snälla pojkarna inte är de som vinner.

I bland får jag för mig att folk inte riktigt fattar vilken oerhörd förvandling Örebro Hockey genomgått på nästan ingen tid alls.

Total makeover supersonic, grodan som blev en prins utan att bli kysst, men med hårt och smart jobb.

Men i vilka delar, konkret, har laget blivit bättre? Svaret är, märkligt nog, allt. Men en del detaljer sticker ut.

Den mest osannolika ansiktslyftningen är spelet på bortaplan. Där tog laget 18 poäng på 26 matcher förra säsongen. Näst sämst i allsvenskan då. 41 poäng på 20 matcher hittills är bäst i serien.

Att döda utvisningar är en konst. Örebro har blivit nästan sju procent bättre på det. Det kanske inte säger så mycket. Men 51 insläppta i boxen på 52 matcher i fjol, 21 på 40 i år säger mer.

Powerplay var bra i fjol, mål i 19,65 procent. Knapp men klar ökning till 22,09. Örebro gjorde 45 mål i numerärt överläge, hittills i år redan 39.

Och det är ingen hemlighet att det ofta är i numerära över- och underlägen som matcher avgörs.

Och i viljan att offra hörntänderna när det behövs.

Mer läsning

Annons