Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke orienterar sig genom stadsdelarna

Örebro. Åke Pettersson, 65, har tillsammans med sin cykel hittat 60 checkpoints i orienteringsprojektet ”Hitta ut”. – Det enda det har kostat mig är en tappad telefon, säger Åke.

Annons
Åke Pettersson vid checkpoint 35. Den har han hittat med hjälp av Hitta ut-kartan.

Åke Pettersson är en av de örebroare som har varit med i Hitta ut. Innan Åke hade fått orienteringskartan hade han aldrig orienterat, nu har han tagit nästan alla checkpoints. Han saknar de nya från april och maj men de ska han hinna med innan sommaren.

– Jag hade aldrig orienterat men jag har alltid varit intresserad av kartor. Det här var rätt svårighetsgrad för mig, säger Åke.

Åke orienterar ensam och vädret har inte alltid varit det bästa men trots det har han inte haft några problem med motivationen. När han började i november så hittade han nästan alla checkpoints på en månad.

– Jag var ute 2-4 timmar per dag och ibland ännu mer så det var som ett halvtidsarbete. Ibland fick man dra på sig regnjackan.

Känner du några andra som har använt sin karta?

– Nej, men jag har stött på folk vid checkpointsen och man kan se vid vissa att det är upptrampat runt omkring.

Åke tror att tricket för att få ut så många som möjligt och orientera är att ha en bra mix av stadsdelar. Gärna sådana som är cykelvänliga eftersom cykling och orientering passar perfekt tillsammans. Själv har han på grund av Hitta ut sett delar av Örebro som han inte hade så bra koll på tidigare. Han tror att Hitta ut är bra för alla.

Man behöver inte hitta alla checkpoints utan man får en poäng för varje. Det finns flera svårighetsgrader så att vem som helst kan delta utan att ha orienterat tidigare.

Orienteringen har varit helt gratis för Åke, men han berättar att han en gång ramlade omkull och tappade sin telefon. Den hittade han aldrig igen, men det är också det enda Hitta ut har kostat honom. Men det handlar inte bara om orientering.

– Jag tycker om att se vad som händer i stan också, säger Åke.

Mer läsning

Annons