Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det har gått bättre än jag vågade hoppas”

På lördagen invigdes den 45:e upplagan av O-ringen med flaggparad och Guldsmedshyttans musikkår. Tusentals åskådare fyllde övre delen av Stortorget och lyssnade till bland andra komikern Peter Flack och sångerskan Maria Johansson.

Annons
En välkänd profil. Orienteringsambassadören Peo Bengtsson är en av männen bakom O-ringen. Han har själv orienterat i över 94 länder. BILD: KICKI NILSSON

Men i skuggan av all sång, musik och tal stod Peo Bengtsson, 77. Mannen som 1965 startade tävlingen tillsammans med kompisen Sivar Nordström.

Att ”hans” 5-dagars har blivit sex dagar i och med vilodagen tycker Bengtsson är en nödvändig utveckling.

– Det är naturligt att kommuner och näringsliv vill ha en vilodag i kommersiellt syfte. Jag tycker det är jättebra. Många motionärer kan även behöva en vilodag mitt i veckan.

O-ringen, eller 5-dagars som tävlingen hette förr, skapades mitt i sommaren för att marknadsföra den då lilla orienteringssporten när all annan idrott tagit semester.

– O-ringen räddade sportsidorna på högsommaren och journalisterna strömmade till. Det var som mest 300 journalister ackrediterade, minns Peo Bengtsson.

Den här veckan är bevakas tävlingen av ungefär 180 sportskrivare och talare.

Klassiska 6-dagars på cykel var förebilden för att få publicitet under så lång tid som möjligt. Cykeltävlingen gick i graven för många år sedan, men O-ringen består.

– Det har gått bättre än jag någonsin vågade hoppas när vi startade i liten skala 1965.

– Då var det 156 anmälda, men redan året därpå var vi över 1 500 deltagare. De första åren gick tävlingen på kvällen för att de som jobbade skulle kunna vara med. Men 1967 blev tävlingen förlagd på dagtid, minns Peo.

Han har sett O-ringen växa och utvecklas sedan mitten av 1960-talet. Som mest var det över 25 000 deltagare i Dalarna 1985.

Peo Bengtsson startar i år i klass H75. Målet är en seger.

– Tre gånger har jag gått ut som ledare på sista etappen, bland annat här i Örebro 1979. Men inte förrän 2003 i Bohuslän lyckades jag komma först i mål i klass H70, säger Peo Bengtsson och berättar att han under sin tjänstgöring på Villingsberg skjutbana 1962 tävlade för KFUM Örebro. Men numera är han Kristianstadsklubben Pan trogen.

Mer läsning

Annons